пʼятниця, 06 квітня 2018 06:20

Після смерті Пікассо його майно ділили чотири роки

Автор: WWW.ALLOCINE.FR
  Пабло Пікассо народився в аристократичній заможній сім’ї. З 14 років відвідував борделі. Казав, що жінки та праця продовжують життя. У шлюбі був двічі. Перша дружина — балерина Ольга Хохлова, уродженка Ніжина на Чернігівщині. Народила сина Пабло. Не давала розлучення до своєї смерті 1955-го. Наступні супутниці художника залишалися коханками. Марі-Тереза Вальтер 1935-го народила Пікассо доньку Майю. Молодша на 41 рік Франсуаза Жіло 1947-го народила сина Клода, за два роки — доньку Палому. Жаклін Рок стала другою дружиною Пікассо. Доглядала його до смерті, коли він став майже глухим і сліпим. Жаклін поховали біля нього — в околицях французького замку ­Вовенарг, який він їй подарував
Пабло Пікассо народився в аристократичній заможній сім’ї. З 14 років відвідував борделі. Казав, що жінки та праця продовжують життя. У шлюбі був двічі. Перша дружина — балерина Ольга Хохлова, уродженка Ніжина на Чернігівщині. Народила сина Пабло. Не давала розлучення до своєї смерті 1955-го. Наступні супутниці художника залишалися коханками. Марі-Тереза Вальтер 1935-го народила Пікассо доньку Майю. Молодша на 41 рік Франсуаза Жіло 1947-го народила сина Клода, за два роки — доньку Палому. Жаклін Рок стала другою дружиною Пікассо. Доглядала його до смерті, коли він став майже глухим і сліпим. Жаклін поховали біля нього — в околицях французького замку ­Вовенарг, який він їй подарував

— Вам призначена зустріч? — старий слуга іспанського художника й мільйонера Пабло Пікассо міряє поглядом чоловіка, що стоїть за різьбленими воротами вілли "Каліфорнія" у французьких Каннах у листопаді 1956-го.

— Так, — ледь бурмоче гість — син митця від першого шлюбу, названий на честь батька Пабло, якого частіше кликали Полем. Він прийшов зі своїми дітьми 6-річною Мариною та 8-річним Пабліто.

Слуга йде питати у господаря дозволу впустити. Ворота зачиняються і гості залишаються за ними. Мокнуть під дощем.

— Монсеньйор не може сьогодні вас прийняти, — повертається за кілька хвилин чоловік. — Мадам Жаклін (друга дружина Пікассо. — ГПУ) просила передати, що він працює.

Рідним тут відмовляють не вперше — "маестро працює", "маестро спить", "маестро немає вдома". Іноді про це повідомляє сама Жаклін Рок: "Сонце не хоче, щоб йому заважали".

Буває, їх впускають до будинку. Там панує безлад. На мольбертах висять купи полотен, розкидані скульптури, дерев'яні скрині з африканськими масками, старі газети, рами для картин, бляшанки, кахельні плитки, ніжки крісел, музичні інструменти й рулі від велосипедів. Художник знаходить непотріб на вулиці і з усього робить витвір мистецтва. На стіні — афіші із зображенням кориди, портрети Жаклін і голови биків. Торкатися цього не можна. Пікассо часто спускається до гостей у подертій майці. Його дратує вибирати одяг і ходити до кравців, тому доношує старе.

За ним ходить коза Есмеральда. Їй дозволено стрибати в будинку, проколювати ріжками меблі, залишати лайно на малюнках і полотнах, які Пікассо розкидає підлогою. Коза живе без обмежень. Онукам господар приділяє уваги менше і ставиться суворіше. Не можна назвати його "дідусем" — лише Пабло, як робить це увесь світ.

Син наливає собі віскі — аби легше було просити в батька грошей. Він служить у нього шофером і посильним і часто випрошує свою зарплату.

— Ти не здатний заробити на життя! Я з тобою втрачаю час! — витягує старший Пікассо з кишені банкноти.

Що б не робив син, для батька він — лише посередність. Заборонив хлопцю стати автогонщиком — хоча цього Поль хотів найбільше. Він з родиною живе неподалік. Іноді голодують. Дружина налаштувала митця проти рідних. Мовляв, вони чекають його смерті, щоб заволодіти майном і картинами.

"Носити прізвище Пікассо в коледжі було для нас тортурами. Всі товариші — діти багатих і відомих батьків. За кафе, на пляж чи кіно платили зі своїх кишенькових. Для нас ці слова були порожнім звуком. Але всі думали, що маємо теж повно грошей", — пише Марина у книжці спогадів "Дідусь".

Діти не товаришували з однолітками і не ходили до них у гості.

"Ми відмовлялися, придумуючи: "Нам не можна, охорона не дозволяє". Насправді ж знали, що ніколи не зможемо віддячити запрошенням до себе, — згадує далі. — Ми з братом не мали форми для фізкультури. Знадобилося два місяці листування з керуючим справами нашого діда, щоб трико і кеди нарешті купили. Траплялося, що нас викликав директор і повідомляв, що рахунок за навчання не оплачений і нас скоро виженуть. Як же було сказати йому, що нас навіть не пускають на поріг до діда, а батькові він дає якісь жалюгідні копійки".

Для всього світу Пікассо — милий чоловік, і його всі обожнюють. З чужими він уважний, гуляє в саду, зриває лимони. Дарує малюнок перукарю, кілька картин — кравцеві, пише присвяту своєму собаці на тарілці. Малює чужих дітей, рибалок, свою домогосподарку, котів, птахів, цибулю і глечики.

"Мій дід вважав — після нього хоч потоп. Ніколи не цікавився долею близьких. Його хвилювала лише власна творчість, від якої він страждав або був щасливий", — згадує онука.

Марина йде працювати нянею в притулок для розумово відсталих дітей. Пабліто там виносить нічні горщики й миє підлогу. 8 квітня 1973 року по радіо чують про смерть 91-річного діда на французькій віллі у Мужені.

— Моя смерть стане корабельною аварією. Коли гине велике судно, все, що є навколо нього, затягується у вирву, — казав Пабло Пікассо.

Так і сталося. 24-річного Пабліто не пускає на похорон Жаклін Рок. Він випиває хлорку, що спалює нутрощі. На його поховання у рідних немає грошей.

Їх дають товариші з коледжу. За два роки помирає від раку Пабло-молодший. 1977-го повісилася колишня кохана Пікассо Марі-Тереза Вальтер. У злиднях помирає інша його жінка, Дора Маар. Мала картини метра, але відмовлялася їх продавати. Жаклін Рок збожеволіла 1986-го на відкритті виставки Пікассо в Мадриді — раптом зрозуміла, що його вже немає. Знайшла пістолет і пустила собі кулю в лоб.

Знадобилося чотири роки й 14 адвокатів, щоб поділити майно Пікассо між двома синами, двома доньками, дружиною і двома онуками. Вирішили частки різного розміру розіграти в лотерею.

— Парадоксально, але зараз я використовую славу і гроші Пікассо, щоб дати любов. Її мені не вистачало, — казала онука Марина. Побудувала у В'єтнамі селище для сиріт, дитячу лікарню і всиновила трьох дітей із цієї країни. Вони та двоє рідних і мають прізвище Пікассо.

6 робіт Пабло Пікассо зберігаються в українських музеях. Чотири — в Пархомівському історико-художньому музеї на Харківщині — картини "Голуб миру", "Портрет невідомого", розписана майстром таріль "Пірнальниця" та ваза "Людина і сова". Дві — у Харківському художньому музеї — кольорові літографії "Два персонажі" й "Клоун та акробат".

На старість боявся стригтися

"Волосся з моєї голови, навіть відділяючись від мене, — так само божественне, як і я сам", — казав Пабло Пікассо. На старість він боявся стригтися. Місяцями не наважувався піти до перукаря. Варто було комусь заговорити про це — панікував. Зрештою просив близьких вкоротити йому волосся, або замикався в маленькій кімнаті й марно намагався відрізати його сам.

Абсолютно байдужий до чужих страждань, він вкрай емоційно сприймав власні нездужання, навіть дріб'язкові. Найбільше боявся захворіти на рак. Одна з його жінок Франсуаза Жіло розповідала, як кожного ранку доводилося переконувати, що він нічим не хворий.

"Якось я кинула його капелюх на ліжко, і він почав бідкатися, що до кінця року в будинку хтось помре, — пише у спогадах Франсуаза про забобонність Пабло. — Іншим разом ми розігрували між собою маленьку сценку, і я розкрила в кімнаті парасольку. Боже, що тут почалося! Всі присутні мали ходити кімнатою, схрестивши середній і вказівний пальці".

Зараз ви читаєте новину «Після смерті Пікассо його майно ділили чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути