середа, 07 жовтня 2009 18:38

Перший київський супермаркет звели для погорільців

Автор: фото з сайту relax.ua
  На початку 1980-х, після реконструкції, Гостинний двір на київському Подолі не став супермаркетом. Сюди в’їхали інститут ”Укрпроектреставрація”, а також архітектурно-будівельна бібліотека. У 1990-х чимало приміщень узяли в оренду комерційні структури, маг
На початку 1980-х, після реконструкції, Гостинний двір на київському Подолі не став супермаркетом. Сюди в’їхали інститут ”Укрпроектреставрація”, а також архітектурно-будівельна бібліотека. У 1990-х чимало приміщень узяли в оренду комерційні структури, маг

Центр київського Подолу 1809-го знищила пожежа. Згоріло майже 300 крамниць. Погорільці звернулися до Київського магістрату з проханням звести новий Гостинний двір, бо їм ніде торгувати. Того ж року посеред Контрактової площі заклали двоповерхову кам"яницю 100 на 60 м, із великим внутрішнім подвір"ям. Будівлю у стилі класицизму проектував архітектор Луїджі Руска, італієць зі Швейцарії.

У величезному "супермаркеті" мали розмістити майже сотню невеликих магазинів. Уздовж фасаду навпроти сучасної Могилянської академії намітили "ряд железный". Із боку фонтану Самсона — "ряд пушной и холщевой". Овочеві крамниці мали виходити на Успенську церкву, а "шелковый и суконный" магазини розташовуватися з боку нинішньої вул. Сагайдачного. Будівництво тримав під контролем генерал-губернатор Михайло Милорадович.

Звели перший поверх. А в липні 1811-го — нова пожежа. Вогонь не вщухав три доби, дим сягав Ніжина. Стихія стерла з лиця землі 1240 дворів, три монастирі, 19 церков, крамниці, склади. Будівництву Гостинного двору пожежа не зашкодила, але на його продовження грошей не стало. Кошти пішли на допомогу погорільцям, які тулилися в землянках на Оболоні. Крамарі змушені були торгувати просто неба.

1828-го міський архітектор Андрій Меленський розпочав відновлення пошкоджених стін Гостинного двору. Єдиний поверх накрили. Понад 50 крамниць із льохами розпродали підприємцям, зокрема старим київським купецьким родинам — Ходикам, Баликам, Лакердам, Сулимам, Холявкам, Маркевичам.

Про звичаї, що панували тоді в Гостинному дворі, ходив такий анекдот. На складі підприємець закуповує в гуртовика товар. Коли крамар ненадовго виходить, покупець хапає й ховає 10 пар шовкових панчіх. Удома, проглядаючи рахунок, раптом помічає, що вкрадений товар уписаний у накладну.

— От шахрай! — немає меж обуренню.

Кожен крамар свою "торгову точку" облаштовував на власний розсуд. Дехто звів собі другий поверх. Споруда перетворилася на своєрідний караван-сарай.

Під час прокладення метро споруда почала просідати

За більшовиків у крамницях націоналізованого Гостинного двору розмістилися гастрономічний, м"ясний, бакалійний, галантерейний, мануфактурний магазини робітничого кооперативу "Сорабкоп". Окрім того, майстерні з ремонту годинників і примусів та кравецькі ательє. Після Другої світової Гостинний двір мав непривабливий вигляд: обдерта штукатурка, вікна забиті щитами. Плюс "аромати" з громадського туалету в дворі. Але кияни не минали найбільшого тоді в місті торговельного центру. Тут відновили роботу гастроном, крамниці й майстерні.

Наприкінці 1970-х виникла ідея зробити Гостинний двір двоповерховим, як це передбачав архітектор Луїджі Руска. Реконструкцію приурочили до 1500-річчя Києва, запланованого на 1982-й. Але справжня причина була в іншому: під час прокладення метро через Поділ на Оболонь частина споруди почала просідати. Щоб уникнути скандалу навколо руйнації пам"ятки, а також зробити безпечним рух поїздів метро, вирішено встановити бетонну "подушку", а вже на ній відновити Гостинний двір у первісному вигляді. До першого поверху новобуду тепер ведуть сходи — раніше їх не було.

Зараз ви читаєте новину «Перший київський супермаркет звели для погорільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути