Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2012 18:24

"Курви й волоцюги завжди будуть на моєму боці" - cім дивацтв Жоржі Амаду

Автор: фото із сайта papodehomem.com.br
  ”Бачиш оту? Вона буде моя”, — сказав Жоржі Амаду приятелеві, коли 1945-го вперше побачив Зелію Ґаттаї на Першому конгресі письменників у бразильському Сан-Паулу. Той розреготався — ця жінка не з легковажних, до того ж заміжня. З намірів Жоржі одружитися насміхалися всі його друзі. Але той добився свого — Зелія розлучилася й перебралася до нього. Вони прожили разом 56 років — до його смерті
”Бачиш оту? Вона буде моя”, — сказав Жоржі Амаду приятелеві, коли 1945-го вперше побачив Зелію Ґаттаї на Першому конгресі письменників у бразильському Сан-Паулу. Той розреготався — ця жінка не з легковажних, до того ж заміжня. З намірів Жоржі одружитися насміхалися всі його друзі. Але той добився свого — Зелія розлучилася й перебралася до нього. Вони прожили разом 56 років — до його смерті

Цупив дрібнички

"У літаках я краду серветки, у ресторанах — тарілки, у кав'ярнях — кавові ложечки й попільниці, з готелів приводжу додому халати й рушники", — писав бразильський письменник Жоржі Амаду в мемуарах. Своєї пристрасті аж ніяк не соромився. Навпаки — хизувався, що його колекція крадених дрібничок, певно, найбільша й найрозмаїтіша у світі.

Іноді міг поцупити навіть у друзів. Один із них на час своєї подорожі залишив в Амаду екзотичного співочого птаха. А коли повернувся, йому сказали, що птах полетів. Насправді ж — став іще одним трофеєм Жоржі Амаду.

Збирав мотлох і твори мистецтва

Амаду не давав викидати своїх старих речей. Узував туфлі, які давно вже "просили каші", і по 20 років зберігав давно затісні на нього сорочки — ану ж раптом схудне. І це при тому, що статки дозволили йому звести на океанському узбережжі в бразильському місті Сан-Салвадор-да-Баїя-ді-Тодуш-уш-Сантуш великий будинок за спеціальним проектом, придбати квартиру в центрі Парижа з видом на Сену, Собор Паризької Богоматері й Ейфелеву вежу. У помешканнях письменника були вишукані меблі й кахлі. На стінах — картини, будинок прикрашали ковані статуї. Амаду колекціонував не лише непотріб, а й твори мистецтва.

Розігрував друзів

"Ми вирушили на базар, купили чотирьох живих курей і півня й привезли бідолашних до готелю", — починає Жоржі Амаду розповідь про розіграш, який улаштував під час візиту до Польщі 1953-го. Разом із польським перекладачем його творів вони вирішили пожартувати з бразильського журналіста Жозе Мендесіу. Той приїхав писати про соціалізм у Польщі. Безперестанку розказував, як побував на фермі, де вирощують свійську птицю, як спілкувався зі справжніми героями праці, хвалив соціалістичне господарство. Тож Амаду з поляком, щоби покепкувати з цього захоплення, запустили в готельний номер Жозе куплених на базарі птахів. "Останнє, що я бачив — як півень злетів на ліжко", — пише в спогадах письменник. Разом із перекладачем вони склали зворушливого листа нібито від польських птахівників — мовляв, ті дарують журналістові курей на розплід. Коли той повернувся й побачив свій номер загидженим — був у розпачі. На ранок Амаду розповів приятелеві про жарт. "Ніхто з моїх друзів не уникнув розіграшів", — стверджував письменник.

Хотів заборонити ліфчики

"Для мене ці споруди, якими жінки закривають і спотворюють свої груди, назавжди залишаться огидною подобою середньовічних лицарських обладунків", — обурювався Жоржі Амаду. Вважав, що парламенти всіх країн мають ухвалити закон, який забороняв би жінкам одягати бюстгальтери й тісні панталони. Не сприймав моди на худорлявих — казав, що кістки треба лишити собакам. А груди мають вільно погойдуватися під блузою, час від часу проглядаючись у викоті.

Дурив туристів

Жоржі Амаду завжди мав удома з десяток глиняних глеків для води — "найбільших і найнедоладніших, які тільки міг відшукати на базарі", як сам зазначав. Тримав їх для іноземців — гостей міста Баїя, де жив. У 1960-х, згадував, там був єдиний пристойний готель, у якому завжди селили поважних приїжджих. І от коли чужинцеві наставав час залишати місто, перед від'їздом до аеропорту Амаду надсилав йому один із цих глиняних велетнів. Недоречний подарунок уже не було де подіти.

— Не могли прислати щось менше й легше, — іноді бурчав дехто.

Але знехтувати презентом ніхто не посмів, бо письменник докладав до нього листівку: "Прийміть, любий друже, на добру згадку про подорож і перебування в Баїї цю амфору — витвір народних майстрів". І підписував прізвищем котрогось із місцевих можновладців.

Любив непристойні слова

— Гр-р-расинду вчора тр-р-рахнули в комор-р-рі! — вигукував папуга Жоржі Амаду. Кликав якусь Лауру, а оскільки та не приходила, горлав:

— Лаур-ро, де ти, кур-р-рво?

Птаха письменникові подарував батько. Полковник Жоан Амаду придбав його, щойно почув із вікна одного з борделів. Там папугу й навчили лаятися. Батько не пошкодував за лайливого какаду чималої суми, бо знав пристрасть сина до солоного слівця.

"Бардом курв і волоцюг" якось зневажливо назвав Жоржі Амаду один впливовий критик, бо саме вони були основними персонажами його творів. Письменник на це відповів:

— Слово "курва" мені подобається — воно просте й чисте, на відміну від "дівиці легкої поведінки", "вуличної жінки" та інших принизливих інакомовностей.

Іншого разу запевнив:

— Хоч би що там було, курви й волоцюги завжди будуть на моєму боці.

За одну ніч розлюбив комунізм

Жоржі Амаду від часу навчання в університеті був затятим комуністом. Через політичну діяльність його не раз висилали з Бразилії. Натомість охоче запрошували до країн "соціалістичного табору" як учасника різноманітних конференцій і комітетів, члена бюро Всесвітньої ради миру. Прозріння до Амаду прийшло 1951-го — під час дружньої пиятики в Югославії. Коли розмова звернула на гострі теми, він почув, що свідчення у політичному процесі вибивають тортурами. Далі довідався, що це — не поодинокий випадок, а правило. "Всю ніч я трусився в лихоманці. Марилося, що це мене гатять чоботами й палицями, вимагаючи зізнатися в тому, чого я не скоїв", — згадував пізніше цей поворотний для себе момент. Бразилець був морально знищений: "справедливий лад", який він так завзято захищав, насправді нітрохи не кращий за найжорстокішу диктатуру. По поверненні додому Жоржі категорично відмовився брати участь у політичному житті країни, зосередився на писанні.

1912, 10 серпня — Жоржі Леал Амаду ді Фарія народився на фазенді Аурісідіа в бразильському штаті Баїя на півдні країни. Старший із трьох синів у родині власника плантації какао.

1930 — вступив до університету Ріо-де-Жанейро на факультет права. За рік вийшов його перший роман "У країні карнавалу", 1933-го наступний — "Какао". Відтоді й до 1937-го щороку друкував по книжці. Далі твори виходять рідше. Змінюються й акценти — Амаду менше пише про визискування хазяями робітників, більше натомість — про місцеві традиції. У текстах з'являється містика.

1945 — одружився з письменницею Зелією Ґаттаї. За два роки народився їхній первісток Жоржі. Через переслідування за комуністичні погляди подружжя виїхало до Європи. Спочатку жили у Франції, тоді в Празі. 1951-го в них з'явилася донька Палома. За рік повернулися до Бразилії.

1961, 6 квітня — став почесним членом Бразильської академії літератури. Твори Амаду переклали 49 мовами, більшість із них були екранізовані, деякі — по кілька разів. Найпопулярніші стрічки за його романами — американська "Генерали піщаних кар'єрів" та бразильська "Дона Флор і двоє її чоловіків". Телесеріал "Ґабріела" за твором "Ґабріела, гвоздика і кориця" став найулюбленішим на Батьківщині автора, чи не всі бразильські серіали взяли з нього сюжет про кохання молодого господаря-багатія й вродливої невихованої селянки.

2001, 6 серпня — помер від серцевого нападу в своєму домі в Баїї. Прах, за заповітом, поховали під одним із дерев у садибі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Курви й волоцюги завжди будуть на моєму боці" - cім дивацтв Жоржі Амаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути