четвер, 11 лютого 2021 07:40

"Ідеш до жінки? Не забудь канчук"

Автор: gettyimages.com
  Філософів Пауля Ре (на фото — по центру), Фрідріха Ніцше й письменницю Лу Саломе називали ”диявольською трійцею”. Жінка хотіла жити з ними інтелектуальною комуною в Римі. Розійшлися за кілька місяців через бажання чоловіків одружитися
Філософів Пауля Ре (на фото — по центру), Фрідріха Ніцше й письменницю Лу Саломе називали ”диявольською трійцею”. Жінка хотіла жити з ними інтелектуальною комуною в Римі. Розійшлися за кілька місяців через бажання чоловіків одружитися

43 роки Лу Саломе не спала зі своїм чоловіком

Серед архівних матеріалів німецького філософа Фрідріха Ніцше є світлина 1882-го. 38-річний Фрідріх і його на 6 років молодший друг Пауль Ре впряглися у візок. На ньому сидить 21-річна Лу Саломе з батіжком. Сфотографувалися на тлі альпійської гори Юнг­фрау — з німецької "діва". Це натяк на незайманість Лу.

Вона походить із сім'ї німців, які живуть у Петербурзі. У Російській імперії не беруть жінок до університетів, тому після школи їде до Європи. В Римі знайомиться з німецьким філософом Паулем Ре. Помічає у нього схильність до суїциду і ампулу з отрутою. Також має залежність від азартних ігор. Та зустріч зі студенткою змінює Пауля Ре. Він стає цікавим співбесідником із почуттям гумору. І хоча доти був проти шлюбу, пропонує дівчині руку й серце.

— Я найбільше ціную власну свободу. Стосовно чоловіка — мрію, щоб він жив зі мною в суто інтелектуальному союзі, — Лу відкидає пропозицію.

Продовжують зустрічатися. Філософ знайомить її з другом — Фрідріхом Ніцше. Той теж закохується. Сестра Елізабет Ніцше одразу зненавиділа Лу Саломе.

— Треба віддати їй належне, — каже якось. — Вона справді ходяча філософія мого брата.

"Наші прогулянки Римом незабаром так нас зблизили, що в мені почав дозрівати чудовий план, — писала у мемуарах Лу Саломе. — У тому, що цей план здійсненний, мене переконав сон. Я побачила робочий кабінет, повний книжок і квітів, із двома спальнями з боків. Їх мешканці створили веселе і водночас серйозне працьовите товариство".

Починають жити втрьох. Цим спричиняють хвилю осуду. У відповідь друзі кажуть, що живуть праведно.

Та інтелектуальна комуна, про яку мріє Лу Саломе не вдається. Чоловіки закохані в свою подругу, ревнують та інтригують. Їм не до "філософської відкритості" і "спільності думок".

Фрідріх Ніцше освідчується через Пауля Ре. Згодом повторює сам. Обидва рази дістає відкоша.

— Вона поривчаста, як орел. Сильна, як левиця. При цьому дуже жіночне дитя, — характеризує Лу Саломе Фрідріх Ніцше.

Потім ображено заявляє про вихід із комуни. Називає свою пасію "втіленням взірцевого зла". "Ідеш до жінки? Не забудь канчук", — пише у одному з листів.

При цьому її вважають єдиним коханням філософа. За кілька років після розриву він опиняється у психіатричній лікарні. Пауль Ре підтримує дружні стосунки з Лу Саломе.

У Берліні в неї закохується на 15 років старший професор сходознавства Карл Фрідріх Андреас, хоче одружитися. Почувши відмову, дістає ножа й на очах у неї заганяє собі в груди. Залишається живий. Отримує таку бажану згоду на шлюб, але з умовою — жодних статевих стосунків. Протягом 43 років спільного життя дотримуються її.

Якось чоловік приходить до неї вночі сповнений рішучості. Та налякана жінка заледве його не задушила. Виявляється, у них немає нічого спільного. Карл Фрідріх Андреас втрачає інтерес до дружини. Вона ж переймається духовним розвитком, займається самоосвітою, творчістю і подорожує.

"Це було всеохопне почуття страху, що відчуває високоморальна заміжня жінка, коли несподівано закохується в іншого чоловіка", — згадувала Лу Саломе про зустріч із журналістом і політиком Георгом Ледебуром у Німеччині. Називає другом, який допоміг "визволитися від нестерпної самотності". Дарує йому свою цноту.

Вона має нетипову для того часу свободу, зберігаючи водночас образ заміжньої аристократки. Заводить все більше друзів-чоловіків, деякі стають коханцями. Лу дбає про добре ім'я чоловіка. Намагається приховувати романи і вчасно знищує листування. Він знає про зради і спить зі служницею, яка народжує дівчинку.

"У неї був дар повністю занурюватись у чоловіка, якого вона кохала, — згадував Лу Саломе шведський психіатр Пауль Б'єрр. — Ця зосередженість розпалювала у партнера душевний вогонь. Ніхто не розумів мене так швидко, так добре і повно. Вона, безумовно, не була за природою своєю ні холодною, ні фригідною, проте не могла повністю віддаватися навіть у найпристрасніших обіймах. Її надзвичайно сильна воля брала гору над чоловіками. Можливо, в цьому була трагедія її життя. Вона прагнула знайти звільнення від своєї сильної особистості, але марно".

5 разів перевидавали книжку Лу Саломе "Еротика", написану 1910-го. Містила відверті описи статевих стосунків. Авторка вважала — що інтелектуальніша людина, то більші її вимоги в коханні та швидше настає потреба зміни обранця. І справжнє кохання можливе, коли партнери лишаються собою. Ті, що "притираються", втрачають індивідуальність. Один із них "паразитує на іншому". Також написала художні твори "У боротьбі за Бога", "Фенічка", "Діти людські", "Перехідний вік", мемуари.

Приймає пацієнтів по 11 годин поспіль

1911-го Лу Саломе знайомиться з австрійським психологом Зигмундом Фройдом. Він із недовірою ставиться до наміру 50-річної вчитися. Та жінка наполягає. Селиться у Відні й два роки відвідує лекції. Стає його подругою. Їх листування не переривається чверть століття.

Публікує 139 наукових статей із психоаналізу. Німецький невролог Віктор фон Вайцзеккер пише: "Рідкісний випадок, коли людині вдалося глибоко опанувати психоаналіз і зберегти водночас власну індивідуальність".

Приймає пацієнтів, часто по 11 год. поспіль. Зигмунд Фройд стурбований цим, називає самогубством і просить зменшити навантаження.

Читає лекції в лікарнях та курирує психіатрів у їхній роботі. Один із них залишає спогади: "У неї дуже спокійна манера розмовляти й великий дар викликати довіру. У мене завжди відчуття, що вона не лише все розуміє, а й пробачає. Я ні в кому більше не відчував такої заспокійливої доброти чи співпереживання. Вона дуже добрий слухач".

Возила Рільке до Києва, Полтави, Канева й Харкова

1861, 12 лютого — в родині генерала німецького походження у Санкт-Петербурзі народилася Луїза Андреас Саломе. Сім'я входила до найближчого імператорського оточення. Вдома розмовляли німецькою та французькою. У дівчинки було п'ятеро старших братів. "У всіх чоловіках, які траплялися мені на життєвому шляху, я підсвідомо вбачала риси своїх братів", — писала пізніше.

1874 — вступає до німецької школи Санкт-Петербурга. Помирає батько. Знаходить собі наставника 42-річного пастора Гендріка Гійо, який навчає її без відома домашніх. Саме він називає її Лу.

1880 — їде до Швейцарії здобувати вищу освіту. На заваді стає запалення легень. Лікується в Італії. Займається самоосвітою.

1887 — виходить заміж за фахівця зі східних релігій Фрідріха Карла Андреаса. Публікує оповідання в німецьких журналах.

1897 — заводить роман із на 15 років молодшим поетом Райнером Марією Рільке, якому дозволяє жити у своєму домі з чоловіком. Двічі їздять до Російської імперії, відвідують Київ, Полтаву, Канів і Харків. Радить йому змінити ім'я Рене на виразніше Райнер.

1902 — вагітніє від коханця лікаря Фрідріха Пінельса. Втрачає дитину — падає з дерева під час збору яблук. Вважають, що то прихований аборт.

1930 — помирає її чоловік. Удочеряє його позашлюб­ну доньку від служниці. Займається психоаналізом.

1937, 7 грудня — Лу Саломе померла через ниркову недостатність удома в німецькому Геттінгені, де й похована. Перед смертю сказала: "Все своє життя я працювала і тільки працювала. Навіщо?"

Зараз ви читаєте новину «"Ідеш до жінки? Не забудь канчук"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути