вівторок, 21 квітня 2009 17:10

Катерина Медичі від безпліддя рятувалася коров"ячим гноєм

14-річну Катерину Медичі 1533-го заручили з однолітком Генріхом де Валуа — другим сином французького короля Франциска I. Дядько нареченої — Папа Римський Климент VII — дає за нею величезне придане: гроші, землі. Ще обіцяє французам підтримку у війнах. Тож Франциск I закриває очі на неблагородне походження майбутньої невістки — пращури Катерини були флорентійськими банкірами — й погоджується на заручини.

Катерина — не красуня: невисока, худенька, рудоволоса. Аби сподобатись майбутньому чоловікові та вразити французьких аристократів, вона замовляє у найкращих флорентійських майстрів собі вбрання й черевички на високих підборах. Її поява в них при французькому дворі викликає фурор. Весілля триває понад місяць. Та після першої шлюбної ночі Катеринин чоловік повертається в обійми своєї коханки Діани де Пуатьє. На 20 років старша за принца, та знає його майже з пелюшок і крутить ним, як хоче. Катерина гірко плаче, але терпить.

— Я кохаю Генріха, — каже, — й буду вірною йому до кінця життя.

1536-го раптово помирає старший брат Генріха. Хтось пускає чутки, що принца отруїла Катерина, аби звести свого чоловіка на трон. Хоч за офіційною версією 18-річний спадкоємець престолу помер від застуди, до Катерини відтоді міцно пристала слава отруйниці.

Принцеса ніяк не може завагітніти. Її чоловікові радять розлучитися. Катерина довго лікується у всіляких магів і знахарів. П"є настоянки із сечі мула, носить на животі коров"ячий гній та уламки оленячих рогів. І нарешті 20 січня 1544-го народжується хлопчик. Його називають на честь діда — Франциском. Чудодійне зцілення приписують Нострадамусу, придворному медикові й астрологові.

Старий король помирає через 5 років. На престол сходить Генріх ІІ, а Катерина стає королевою Франції. Одне за одним вона народжує синів Людовика, Карла, Генріха, Франсуа й доньок Єлизавету, Клод і Маргариту. 1556-го, при чергових пологах, Катерину врятували від смерті, обламавши ніжки одній з близнючок, яка пролежала в утробі матері мертвою шість годин. Друга дівчинка прожила лише 6 тижнів. Після цього лікарі радять королю не ризикувати життям дружини. Генріх перестає навідуватися до подружньої спальні, увесь вільний час він із фавориткою.

Попри застереження своїх астрологів 40-річний Генріх ІІ вирішує взяти участь у лицарському турнірі 1 липня 1559-го. Під час поєдинку отримує смертельну рану в голову. 10 днів, доки він борсається зі смертю, Катерина не відходить від його ліжка. По смерті чоловіка вона наказує вислати Діану де Пуатьє зі столиці й повернути все, що їй надарував король. У знак жалоби Катерина до смерті носить чорну сукню. Доти у Франції жалобне вбрання було білим.

Зі сходженням на престол її 15-річного сина, хворобливого Франциска ІІ, Катерина Медичі стає регенткою і фактичною правителькою держави. Через династичні шлюби дітей прагне розширити і зміцнити королівський рід. Задумує об"єднати родини Бурбонів із Наварри — королівства на кордоні між Францією та Іспанією — та Валуа. Доньку Маргариту хоче видати за спадкоємця наварського престолу Генріха. Три роки Катерина вмовляє його матір дати згоду на цей шлюб. Зрештою та каже "так", але за умови, що Генріх залишиться гугенотом — далі сповідуватиме протестантизм.

Прибувши до Парижа, аби підготуватися до весілля сина, 44-річна сваха невдовзі занедужує й помирає. Повзуть чутки, що то Катерина її звела зі світу отруєними миш"яком рукавичками.

Через три дні після одруження Генріха Наваррського з Маргаритою Валуа хтось намагається вбити одного з вождів гугенотів — адмірала ґаспара де Коліньї. Королева і її радники бояться, що звістка про замах призведе до повстання гугенотів. Вирішують завдати удару першими — знищити гугенотських лідерів, які приїхали до Парижа на королівське весілля. У ніч на святого Варфоломія — із 23 на 24 серпня 1572-го — гвардійці короля вриваються до спальні Коліньї, убивають його, а тіло викидають з вікна. Водночас лунає дзвін із церкви Св. Женев"єви — умовний знак до вбивства решти гугенотів.

До неї міцно пристала слава отруйниці

Генріха Наваррського ставлять перед вибором: смерть, довічне ув"язнення або прийняття католицизму. Він вибирає останнє. Після цього задля його ж власної безпеки йому радять не виходити з кімнати. Усіх гугенотів, які ночують у Луврі, вбито. Різанина триває майже тиждень, перекидається до провінції.

Та всі спроби Катерини зміцнити рід Валуа марні. На престолі її сини гинуть одне за одним. 16-річний Франциск ІІ помирає від нариву у вусі. За ним — король Карл ІХ та наймолодший принц Франсуа. 5 січня 1589-го помирає й 69-річна Катерина Медичі. Вісім місяців по тому релігійний фанатик заколов отруєним ножем останнього з Валуа — Генріха ІІІ. Дітей він не мав. Французька корона переходить до Катерининого зятя — колишнього гугенота Генріха Наваррського.

Першою серед жінок одягла штани

Катерина Медичі була великою любителькою мистецтва і завзятою меценаткою. Її бібліотека нараховувала сотні книг і древніх рукописів. Завдяки їй французький двір відкрив для себе італійську кухню, серед якої були артишоки, броколі й кілька різновидів спагеті. З її легкої руки французи полюбили балет, а дами стали носити корсети і спідню білизну. Катерина любила верхову їзду і стала першою жінкою, яка усупереч протестам церкви одягла штани.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Медичі від безпліддя рятувалася коров"ячим гноєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути