четвер, 17 березня 2011 09:38

Чарлі Чаплін був циганом

Донька коміка Чарлі Чапліна 59-річна Вікторія по смерті матері Уни 1991-го успадкувала батьківський будинок у швейцарському курортному містечку Монтре. Нещодавно, риючись в одній доти замкненій шухляді письмового столу, вона виявила лист, який батько отримав 1971-го — за шість років до смерті.

"Якщо хочете знати, то ви народилися в такому ж таборі, як я, — писав якийсь Джек Гілл із англійського містечка Тамворт. — Він був хорошим і належав циганській королеві, моїй тітці. Ви народилися в Блек Петч у Сметвіку біля Бірмінгема. Там само і я 1,5 року потому. Ваша мати подорожувала з цирком тітчиного батька. Потім оселилася в Лондоні…". Джек Гілл стверджував, що про циганське походження Чапліна дізнався від тієї ж своєї тітки.

Досі вважали, що Чарлі Чаплін народився в Лондоні 1889 року. Його матір Ханна була мандрівною співачкою і актрисою. Мала сценічне ім'я Лілі Гарлі. Розійшлася зі своїм чоловіком, таким же артистом, коли Чарлі було 3 роки. Свідоцтва про народження Чаплін ніколи не мав, хоч наприкінці 1880-х цей документ у Великій Британії видавали обов'язково.

Блек Петч — дослівно "чорна пляма" — у 1880-х було міцною процвітаючою циганською общиною в промисловому районі міста Бірмінгема. Лист від Джека Гілла свідчить, що Чарлі Чаплін з'явився на світ саме там. Та він, мабуть, соромився свого циганського коріння, тому все життя стверджував, що народився в Лондоні.

Найстарший син коміка 65-річний Майкл Чаплін каже, що можливе циганське походження батька не турбувало того. Але вважає, що лист був для нього важливим, раз він його зберіг. Знахідка стане одним з експонатів у музеї, який відкриють діти Чапліна в його домі в Монтре.

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чаплін був циганом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути