четвер, 03 жовтня 2013 18:37

Археологи відкопали шість пляшок пива

В американському місті Аспен, штат Колорадо, учасники телешоу "Копачі" видобули з-під землі 30-річну капсулу з речами винахідника й підприємця Стіва Джобса. У 1970-х він разом із приятелем Стівом Возняком винайшли один із перших персональних комп'ютерів. Згодом створили компанію "Еппл", що випустила  популярні у світі ноутбуки "Еппл Макінтош", плеєри "айпод" та смартфони "айфон".

1983-го Джобс брав участь у Міжнародній конференції дизайнерів. Її організатори вирішили залишити майбутнім поколінням речі, що відображали б час, у який вони жили. У трубі 4 м завдовжки та 50 см у діаметрі заховали понад сотню предметів. Зокрема, і шість пляшок пива. Їх залишили навмисне для тих, хто розкопуватиме цю "Аспенську капсулу часу".

— Це я їх поклав туди для археологів, — сміється Гаррі Тіґ, який був президентом тієї конференції дизайнерів. — Знав, що хлопці добряче спітніють, доки знайдуть капсулу.

Де саме її закопали та що в ній було, достеменно не знали навіть організатори конференції. Речі пролежали в землі 30 років. 2000-го капсулу намагалися відкопати, але не знайшли — бо поле, де її закопали, відтоді перепланували. Цього року вдалося. Щоб дістати трубу із землі, копачі витратили 2 год.

Стівен Джобс залишив нащадкам у "капсулі часу" кілька предметів. Зокрема, диск із тривимірною картою Аспена, перший комп'ютерний автомаршрут містом, комерційні каталоги, два кубики Рубика, фотоапарат "Кодак", телефон із дисковим набором і касету із записом конференції дизайнерів. Поклав також сценарій серіалу про полісменів "Блюз Хілл Стріт". Та найцікавішим предметом Джобса в капсулі є його комп'ютерна мишка. Вона добре збереглася, хоч 30 років пролежала в землі. Але перевірити, чи працює, не можна, бо вже немає комп'ютерів, для яких її було створено. Їх Джобс назвав "Лізою" — на честь своєї доньки.

2011-го компанія "Еппл" заробила $153 млрд — найбільше у світі. Того ж року Стівен Джобс помер від раку.

Зараз ви читаєте новину «Археологи відкопали шість пляшок пива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути