понеділок, 29 липня 2019 23:28

З'ясували, яких тварин люди бояться найбільше

Автор: insidescience.org
  На думку вчених, павуки видаються  людям найстрашнішими через свій специфічний зовнішній вигляд, схильність ховатися в будь-яких місцях, непередбачуваність поведінки й здатність швидко пересуватися.
На думку вчених, павуки видаються людям найстрашнішими через свій специфічний зовнішній вигляд, схильність ховатися в будь-яких місцях, непередбачуваність поведінки й здатність швидко пересуватися.

У переліку найстрашніших і найогидніших істот лідирують павуки.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного чеськими психологами. Повідомляє British Psychological Society.

Участь у цьому дослідженні взяло понад 2 тисячі добровольців. Вчені показали їм зображення 25 тварин. Із представлених істот 24 були ті, з якими пов'язані найпоширеніші людські фобії. Це павуки, глисти, таргани, личинки, оси, змії, вужі, бики, щури, миші, ящірки, собаки, коти, коні, риби, півні, кажани, черв'яки, воші тощо. На роль контрольного об'єкту, який зазвичай не викликає страху, обрали червону панду.

Учасникам запропонували поглянути на зображення кожної з тварин й оцінити, наскільки сильне відчуття страху й огиди вони викликають.

Павуки виявилися єдиними істотами, які викликають однаково сильні відчуття страху й огиди. Подальші місця в переліку зайняли паразити, змії, ящірки, воші й хробаки. Таргани, мурашки, оси, миші, щури й кажани набрали за шкалою страху та відрази порівняно невисокі бали. Останні місця в списку посіли домашні тварини й худоба: коти, собаки, коні, корови. Попри очікування, червону панду більшість учасників визнали страшнішою й огиднішою за кішку, равлика, риб і навіть ящірку.

Автор: digest.bps.org.uk
  Учасники оцінювали тварин за двома критеріями: відчуттям страху й огиди.
Учасники оцінювали тварин за двома критеріями: відчуттям страху й огиди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які фобії допоможе вилікувати віртуальна реальність

Не прожиті в дитинстві страхи можуть заважати в дорослому віці. Вони погіршують якість життя, блокують доступ до інших емоцій, призводять до появи фобій, комплексів та психіатричних відхилень. Знецінювати, висміювати чи присоромлювати страх дитини не можна — важливо допомогти малюку його подолати.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, яких тварин люди бояться найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути