Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2024 11:03

Знайшли чіткий зв'язок між хімікатами і появою раку у жінок: дослідження науковців

Знайшли чіткий зв'язок між хімікатами і появою раку у жінок: дослідження науковців
Фото: pinterest

Поширені хімікати PFAS і BPA можуть бути пов'язані з деякими видами раку у жінок.

Науковці дослідили, що у жінок, у яких діагностували рак грудей, яєчників, шкіри та матки, рівні цих хімічних речовин в організмі значно вищі.

Дослідження провели вчені з Каліфорнійського університету та Університету Сан-Франциско. Вони наголосили, що їх дані не доводять, що саме ці хімічні речовини стали причиною розвитку раку, але вказують на необхідність подальших досліджень у цій галузі, пише Nature.

Під час великого аналізу даних було виявлено чіткий зв'язок між впливом пер- і поліфторалкільних речовин (PFAS), фенолів (включно з BPA) і попереднім діагнозом раку.

Дослідження провели на основі даних про більш ніж 10 тисяч людей. Особливо високий рівень впливу PFAS, таких як довголанцюгова сполука PFNA, виявився пов'язаним із попереднім діагнозом меланоми у жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побутова хімія і освіжувачі повітря небезпечні для жіночого здоров"я

Вчені встановили чіткий зв'язок між PFNA і попереднім діагнозом раку матки, а також між фенолами, такими як BPA і 2,5-дихлорфенол, і виникненням раку яєчників.

Інша хімічна речовина - бісфенол А (ВРА) - використовується як затверджувач при виготовленні пластмаси. Ще один небезпечний хімікат - 2,5-дихлорфенол, застосовують у виробництві добрив, ліків і барвників.

Ризик раку щитоподібної залози

Дослідники наголошують, що їх дані підкреслюють необхідність додаткових досліджень і вивчень PFAS і фенолів у контексті потенційних екологічних чинників ризику розвитку раку у жінок.

"Унікальність нашого дослідження в тому, що ми змогли виміряти PFAS у зразках крові, взятих приблизно в той же час, коли в учасників дослідження був діагностований рак щитоподібної залози, і в зразках крові, зібраних приблизно за 8 років до року до того, як у них був діагностований рак щитоподібної залози", -йдеться у дослідженні.

Результати показують, що ризик раку щитовидної залози збільшується на 56 %, коли рівень лінійного PFOS подвоюється.

Це перше дослідження, яке виявило настільки значний зв'язок між впливом лінійного PFOS і раком щитовидної залози.

Є речі, які в буквальному значенні слова старять господиню. Жінка може здаватися старшою за свій вік, навіть не підозрюючи, що впливає на такий стан.

Руки страждають від агресивного впливу середовища ще більше, ніж обличчя, а доглядаємо ми їх зазвичай значно менше. Деяких навіть посуд у рукавичках мити не примусиш - незручно. Шкода, яку завдають нам побутові турботи можна хоч трохи мінімізувати, якщо вибирати побутову хімію, що щадить.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли чіткий зв'язок між хімікатами і появою раку у жінок: дослідження науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути