четвер, 01 березня 2018 20:25

"Зарплата від 50 тисяч. Але люди не вірять, що це по-справжньому" - заступник міністра

Найскладніше в українських реформах - немає з ким їх робити.

Так вважає заступник міністра охорони здоров'я, один із розробників медичної реформи Павло Ковтонюк. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Заступник міністра охорони здоров’я  Павло Ковтонюк: "МОЗ став частиною пілотного проекту реформи держслужби. Створюються нові підрозділи - директорати. Вони мають розробляти політику галузі"
Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк: "МОЗ став частиною пілотного проекту реформи держслужби. Створюються нові підрозділи - директорати. Вони мають розробляти політику галузі"

"Є таке правило: будь-яка система найкраще видає той результат, для якого вона створена. Якщо результати погані, значить система так організована. Наші державні органи прекрасно пишуть купу документів, виконують доручення, але реформи робити не вміють. І противляться - бо не вважають це своїми посадовими обов'язками. Ставляться так: будемо робити реформи у вільний від роботи час", - каже Павло Ковтонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страйк в університеті Богомольця: що треба знати

Заступник міністра каже, що у його команді працює 29 людей, які не є співробітниками міністерства.

"Вони в основному і роблять цю реформу. Ще кілька людей із 200 у міністерстві роблять її, затримуючись на роботі. Бо протягом дня пишуть відповіді народним депутатам, ще щось. Треба визнати їхній вклад. Однак така система не дозволяє впроваджувати зміни", - вважає він.

Тому МОЗ став частиною пілотного проекту реформи держслужби. Створюються нові підрозділи - директорати. Вони мають розробляти політику галузі. Концепції, нормативні акти, проведення через Кабмін, парламент. Весь цикл публічної політики.

"Це історичний шанс, можливість для реального оновлення міністерств. Тому ми за нього так ухопилися. Створили п'ять директоратів. На конкурс генеральних директорів цих підрозділів запрошуємо усіх. Зарплати - ринкові, від 50 тисяч гривень. Можна без досвіду у держслужбі виграти конкурс. Але люди не йдуть. У суспільстві є переконання, що нормальних людей у владу не пускають", - каже заступник міністра.

Будемо робити реформи у вільний від роботи час

У міністерстві провели два конкурси. Вибрали двох генеральних директорів із п'яти: з науки, інновацій, освіти та кадрів та гендиректора, який відповідає за розвиток, виконання урядової стратегії і євроінтеграції.

"Запрошуємо людей, які хотіли щось поміняти. Проект триватиме, поки ми не зробимо реформу міністерства. Думаю, люди не до кінця вірять, що це по- справжньому. Але тоді хай не ображаються, що реформа повільна", - каже Павло Ковтонюк.

28 лютого МОЗ оголосив новий конкурс на посади генеральних директорів у три директорати - медичних послуг; громадського здоров'я та фармацевтичного. "Міністерство шукає відповідальних та ефективних управлінців, які зможуть прийняти виклики старої системи та разом з нами впроваджувати якісні зміни в охороні здоров'я. Досвід роботи на державній службі не є обов'язковим. Наші ідеальні кандидати - кваліфіковані, компетентні та вмотивовані управлінці, які не лякаються високих вимог конкурсу", - йдеться в офіційному повідомленні на сайті міністерства. Прийом документів триватиме до 15 березня.

Інтерв'ю із Павлом Ковтонюком читайте скоро на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Зарплата від 50 тисяч. Але люди не вірять, що це по-справжньому" - заступник міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути