четвер, 29 липня 2021 12:29

Закон про трансплантацію змінять. Нардеп Дмитрієва розповіла, чого вдалося досягти

Закон про трансплантацію змінять. Нардеп Дмитрієва розповіла, чого вдалося досягти
Нардеп Оксана Дмитрієва: "Високоспеціалізована медична допомога може бути доступною"

У закон про трансплантацію внесуть зміни, щоб удосконалити трансплантаційну медицину, збільшити число операцій і гармонізувати національне законодавство з європейським.

Про це в Facebook повідомила заступник глави Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Оксана Дмитрієва.

За її словами, за останні півтора року Україна просунулася в питаннях трансплантації далі, ніж за всі роки незалежності. Створено Український центр транспланто-координації, вперше стали проводити трансплантацію кісткового мозку від нерідного донора, запрацювали недержавні реєстри донорів кісткового мозку. Реалізується пілотний проект за участю близько 40 центрів трансплантації. По ньому всі трансплантації стали безкоштовними для пацієнта - платить держава за встановленими тарифами. В результаті за перше півріччя 2021 року провели більше трансплантацій, ніж за весь минулий рік. Передбачено фінансування всіх трансплантацій, запланованих на цей рік, гроші йдуть безпосередньо від МОЗ. Процес підбору донорів став абсолютно прозорим.

"Ми зробили те, чого чекали тисячі пацієнтів - показали на ділі, що високоспеціалізована медична допомога може бути доступною і, що Україна може робити трансплантації", - зазначила Дмитрієва.

Однак, за її словами, кількість операцій з трансплантації все ще в десятки разів менша, ніж в розвинених країнах. У тому числі через складність процедури. Наприклад, зараз щоб дати згоду на пожертвування органів у разі смерті, необхідно приїхати в центр трансплантації, знайти транспланто-координатора і написати заяву, яка в подальшому має бути зареєстрована в Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин.

"Тому зараз, маючи багаж практичного досвіду і розуміння того, що необхідно змінити, щоб прискорити розвиток системи трансплантації, ми розробили проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині" №5831 від 26 липня 2021" , - зазначила парламентарій.

Новий документ значно спрощує процес надання прижиттєвої згоди донора на трансплантацію органів після смерті, дає можливість удосконалити алгоритми підбору пари донор-реципієнт, продовжує пілотний проект з трансплантації до 1 квітня 2023 року, в рамках якого всі операції оплачує МОЗУ, а також буде сприяти гармонізації законодавства Україна з Євродирективами.

Зараз ви читаєте новину «Закон про трансплантацію змінять. Нардеп Дмитрієва розповіла, чого вдалося досягти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути