четвер, 13 вересня 2018 16:54

Вражаючі цифри: оприлюднили світову статистику по раку

Вражаючі цифри: оприлюднили світову статистику по раку
Вчені припускають, що до кінця століття рак стане основною причиною смерті людей. ФОТО: ClickOnDetroit

Цьогоріч зафіксовано 18,1 млн нових випадків захворювання раком й 9,6 млн спричинених ним смертей. Ця хвороба вражає 1 з 5 чоловіків й 1 із 6 жінок. З'ясувало це Міжнародне агентство ВООЗ з дослідженню раку.

Найпоширенішими у світі видами є рак легенів, молочних залоз і прямої кишки. Найсмертельнішим є перший: від нього в 2018 році померло 1,8 млн хворих. Це майже 20% загальної смертності від злоякісних пухлин. 2-ге місце за чисельністю смертельних випадків посідає рак прямої кишки. Цьогоріч він забрав життя 881 тисячі хворих. 2-ге місце за чисельністю смертельних випадків посідає рак прямої кишки. 3 й 4місця — рак шлунку й печінки відповідно. Замикає 5-у рак молочних залоз. Повідомив відомий американський телеканал СNN.

Чоловіків рак уражає на 20% частіше від жінок. Смертельних випадків серед представників сильної статі теж більше — на 50%. Найпоширенішим у чоловіків є рак легенів. Їх з таким діагнозом майже удвічі більше, ніж жінок. Наступні 3 місця в четвірці найрозповсюдженіших у чоловіків займає рак простати, печінки й шлунку.

У жінок найчастіше трапляється рак молочних залоз. Далі йдуть злоякісні пухлини легенів, прямої кишки й шийки матки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не цигарками єдиними: назвали щоденні звички, які провокують рак

Для 1 з 8 хворих чоловіків й 1 з 11 жінок боротьба зі злоякісними пухлинами закінчується смертю. За даними статистики, більшість хворих на рак проживає в країнах Азії.

"Слід негайно розпочати ще активніше пропагування профілактики й раннього виявлення раку. Тільки так вдасться взяти під контроль цю руйнівну хворобу", — каже доктор Крістофер Вайлд, керівник Міжнародного агентства з дослідження раку.

Раніше розповіли, що лікарі навчилися діагностувати рак за спеціальним тату. Воно дозволяє виявити один із маркерів злоякісної пухлини, а саме: збільшення концентрації кальцію в крові.

Зараз ви читаєте новину «Вражаючі цифри: оприлюднили світову статистику по раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути