Ексклюзиви
субота, 04 грудня 2021 15:44

Вчені з'ясували походження мутації Covid-штаму Omicron

Вчені з'ясували походження мутації Covid-штаму Omicron
Клітини легенів і шлунково-кишкового тракту можуть одночасно містити коронавірус і застуду. Фото: pixabay.com

Новий штам коронавірусу Omicron отримав принаймні одну зі своїх мутацій, узявши фрагмент генетичного матеріалу від вірусу застуди.

Простудний вірус присутній у тих самих інфікованих клітинах, пише Reuters.

"Така генетична послідовність не зустрічається у жодних попередніх версіях коронавірусу SARS-CoV-2, але міститься у багатьох інших вірусах, включаючи ті, які викликають грип застуду, а також у геномі людини", - стверджують дослідники з Кембриджа.

Завдяки цьому Omicron може уникнути відповіді з боку імунної системи людини. Це може означати, що вірус передається легше, але викликає легке або безсимптомне захворювання.

Клітини легенів і шлунково-кишкового тракту можуть одночасно містити коронавіруси SARS-CoV-2 і застуди. Така коінфекція створює основу для вірусної рекомбінації, процесу, в якому два різних віруси в одній і тій же клітині-хазяїні взаємодіють при розмноженні й подальшій мутації.

У Південній Африці, де вперше виявили Omicron, найвищий у світі рівень поширення ВІЛ, який послаблює імунну систему і підвищує вразливість людини до інфекцій, викликаних вірусами застуди та іншими патогенами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Omicron стрімко поширюється: що треба знати про новий суперштам коронавірусу

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав неефективними заборони для жителів окремих країн і регіонів в контексті виявленого штаму Omicron. Зокрема це стосується закриття кордонів. Він закликав уряди всіх держав розглянути можливість багаторазового тестування для мандрівників разом з іншими належними і дійсно ефективними заходами.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували походження мутації Covid-штаму Omicron». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути