понеділок, 31 жовтня 2022 15:14

Вчені знайшли нові негативні наслідки Covid-19 для здоров'я

Вчені знайшли нові негативні наслідки Covid-19 для здоров'я
Дослідники порівняли вікові показники смертності між допандемічним і пандемічним періодами. Фото: pixabay.com

Серцеві напади до пандемії коронавірусу були основною причиною смерті в усьому світі, але їхня кількість постійно знижувалася.

Нове дослідження показало, що під час пандемії рівень смертності від інфарктів різко зріс у всіх вікових групах, пише Journal of Medical Virology.

"Сплески смертності через серцеві напади супроводжуються сплесками зараження Covid-19 навіть під час менш небезпечної фази пандемії штаму Omicron. Дані показали, що найзначнішою смертність фіксували серед осіб у віці 25–44 років, а вони зазвичай не вважаються групою високого ризику для серцевого нападу", – ідеться в повідомленні.

Вчені Cedars-Sinai виявили 1 522 699 смертей від серцевих нападів, які в медицині називають "гострими інфарктами міокарда", у період з 1 квітня 2012 року до 31 березня 2022-го. Дослідники порівняли вікові показники смертності між допандемічним і пандемічним періодами, а також демографічними групами й регіонами.

За рік до пандемії було 143 787 смертей від інфаркту, протягом першого року пандемії ця кількість зросла на 14% ‒ до 164 096. Надмірна смертність, пов'язана з гострим інфарктом міокарда, зберігалася впродовж усієї пандемії, навіть впродовж останнього періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зростає кількість смертей від Covid-19: хто у зоні ризику

На другий рік пандемії показники смертності від інфаркту зросли на 29,9% для дорослих у віці 25‒44 років ‒ на 19,6% для дорослих у віці 45‒64 років і на 13,7% для дорослих від 65 років.

Науковці знайшли кілька потенційних пояснень швидкого зростання смертності у Covid-пацієнтів. Вони вважають, що коронавірус може спровокувати або прискорити появу вже існуючої ішемічної хвороби серця навіть у молодих людей.

Причини сплеску серцевих захворювань також можуть бути пов'язані з психологічними й соціальними проблемами, зокрема втратою роботи й іншими фінансовими труднощами, які призводять до серцевих захворювань через стрес.

Затяжні симптоми коронавірусу, які проявляються у пацієнтів через 12 місяців після хвороби, можуть зберігатися і через 1,5 року.

Про це свідчать результати дослідження науковців Університету Глазго у Шотландії. У ньому взяли участь більш як 33 тис. пацієнтів з позитивним Covid-тестом. Більшість з підгрупи (197 осіб), які відчули на собі симптоматику хвороби, пройшли опитування через 12 місяців і 18 місяців. Виявилося, що затяжні симптоми були в обох часових точках.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли нові негативні наслідки Covid-19 для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути