понеділок, 29 жовтня 2018 16:13

В Україні з'явиться реєстр потенційних донорів

В Україні з'явиться реєстр потенційних донорів
Завдяки наявності реєстру потенційних донорів, пересадку кісткового мозку зможуть проводить і в Україні. ФОТО: radiosvoboda.org

МОЗ України розпочало роботу над створенням Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. У ній зберігатиметься вся необхідна інформація про потенційних донорів, реципієнтів і медзаклади, які надають послуги з трансплантації.

"Наразі найголовнішим завданням МОЗ України є закупівля послуг із розробки програмного забезпечення для ЄДІСТ і доступ до міжнародної бази живих донорів кісткового мозку. На ці потреби в бюджеті 2018-го на трансплантацію загалом передбачено понад 28 млн грн: 26 млн 378 тис. - на закупівлю послуг із розробки програмного забезпечення та 1,9 млн - на придбання доступу до міжнародного реєстру донорів", — зазначено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про кінцевий строк укладання декларації з лікарем

Відсутність єдиного реєстру донорів була головною перешкодою до проведення в Україні трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. Оскільки базу нарешті створять, проблема буде вирішена й українцям більше не доведеться їхати за кордон для проходження пересадки.

Раніше розповіли, що МОЗ відмінить атестацію українських лікарів. Заміною їй послужать ліцензії. Медикам доведеться поновлювати їх кожні 2-3 роки. Так, у кожного лікаря буде особисте освітнє портфоліо з фіксацією своєї історії медичної практики.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явиться реєстр потенційних донорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути