Ексклюзиви
середа, 28 вересня 2022 14:07

В Україні цього року очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу

В Україні цього року очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу
Українцям рекомендують вакцинуватися, аби запобігти тяжкому перебігу хвороб. Фото: pexels.com

В Україні протягом епідемічного сезону 2022–2023 років очікують циркуляцію вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2.

Це спрогнозували в Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України. Також рекомендували громадянам вакцинуватися, аби запобігти тяжкому перебігу хвороб.

ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації стосовно складу вакцини, зважаючи на постійні антигенні зміни вірусу грипу.

Для профілактики грипу цього сезону запропонували чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України: вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2); вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria); вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

"Найкращою профілактикою грипу та Covid-19 (належить до категорії ГРВІ) є вакцинація. Обидва щеплення належать до рекомендованих. Також памʼятайте, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками – хибно, відповідно до затверджених протоколів лікування", – наголошують у ЦГЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися осінньої сонливості – поради сомнолога

Уникнути захворювань допоможе профілактика та дотримання епідемічних норм, як-от вакцинація проти грипу та Covid-19; носіння масок; уникнення місць, де є великі скупчення людей; дотримання "етикету кашлю" (закривайте рот і ніс хустинкою або згином ліктя); ізоляція за перших симптомів грипу та ГРВІ.

Водночас в минулому епідемічному сезоні продовжувала тривати пандемія Covid-19.

Протягом 2021–2022 років в Україні підтвердили 5,9 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ (включно з Covid-19). У зв'язку з цим за медичною допомогою звернулися 15,5% населення країни.

Однак з 24 лютого 2022 року фіксували різке зниження інтенсивних та екстенсивних показників захворюваності населення. Обумовлено це закономірностями епідемічного процесу і початком повномасштабної війни в України.

"Ця війна призвела до перебоїв в отриманні в повному об'ємі інформації про захворюваність населення на грип та ГРВІ й проведення об'єктивного аналізу. Зниження статистичних показників відмічалося на територіях більшості адміністративних регіонів країни", – пояснюють у ЦГЗ.

Першим містом, яке повернуло масковий режим, стало Тернопіль. Обов'язкове носіння масок запровадили з 22 вересня через спалах коронавірусу. Потрібно носити маски в усіх громадських місцях, транспорті, закладах освіти та в храмах.

Міський голова Сергій Надал повідомив, що кількість хворих на коронавірус щотижня зростає на 35–37%. Захворюваність серед дітей та медиків – ще швидше.

Зараз ви читаєте новину «В Україні цього року очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути