Ексклюзиви
середа, 15 вересня 2021 09:25

В Україну насувається новий штам коронавірусу. Чого чекати восени

В Україні кількість нових інфікованих коронавірусом щоденно зростає. Причиною цього став початок навчального року. Діти хворіють самі та активно заражають оточуючих. За місяць до нас може прийти новий штам Mu. Вирізняється швидкістю зараження. Є два сценарії подальшого поширення вірусу. У найкращому випадку українці матимуть колективний імунітет й хвороба відступить. У найгіршому - отримають схожу картину, як в США та Росії, де багато хворих.

Про це Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

Автор: Facebook.com/Тарас Жиравецький
  "В найближчому майбутньому бачу два сценарії розвитку подій для українців у реаліях коронавірусу. Перший, як в Росії чи Великобританії. Різкий підйом кількості хворих й повторення торішнього досвіду. Другий - більш оптимістичний", - сказав Жиравецький.
"В найближчому майбутньому бачу два сценарії розвитку подій для українців у реаліях коронавірусу. Перший, як в Росії чи Великобританії. Різкий підйом кількості хворих й повторення торішнього досвіду. Другий - більш оптимістичний", - сказав Жиравецький.

Зараз зростає кількість заражених коронавірусом. Поступово заповнюються лікарні, це насторожує лікарів. Медики починають працювати у відносно напруженому режимові. Реальну ситуацію в країні відстежую не за кількістю інфікувань, а по госпіталізації. Адже на перший фактор впливає те, скільки проведено тестів. Їх зазвичай роблять не достатньо. Ситуація з останнім - стабільніша.

Що спричинило зростання захворюваності?

Різкий стрибок відбувся через початок навчального року. Діти заражаються коронавірусом, який у них проходить на рівні гострореспіраторної вірусної інфекції. Кілька днів є температура, а далі страшних симптомів немає. А при перших симптомах ГРВІ щоразу батьки не тестуватимуть дітей, ще й власним коштом. Тому й повертаються в соціум: ходять на гуртки, їздять в транспорті, спілкуються з іншими. Крім того, багато дітей живуть у великих родинах - з дідусями та бабусями, для яких зараження може стати трагічним.

Зі студентами ситуація трохи інакша. Якщо відчувають головні болі, втому чи інші тривожні симптоми, зазвичай залишаються вдома й нікуди не йдуть. Натомість дитина цього не розуміє.

Як зменшити поширення коронавірусу?

Вдалий вихід із цієї ситуації знайшли німці. Тестують дітей, у яких є підвищена температура, або ознаки ГРВІ швидкими тестами. Якщо показник позитивний - дитина йде на самоізоляцію. Так і зменшують ризик зараження інших, особливо старших людей. Ці тести в основному проводять безкоштовно. Або ж купують в будь-якій аптеці чи супермаркеті за 27 гривень.

В ідеалі нам треба діяти так само - раз на кілька тижнів тестувати вчителів швидкими тестами, особливо старших. Це хороший захід запобігання поширення вірусу. А також тих дітей, які мають ознаки хвороби. В Україні частину швидких тестів держава забезпечує безкоштовно, за скеруванням сімейного лікаря.

Зокрема треба вакцинуватися. Особливо населенню, яке в групі ризику. Щеплення не перешкоджає поширення вірусу, але зменшує вірогідність тяжкого перебігу недуги. Завдяки цьому розвантажимо лікарні й не буде медичного колапсу. Не можна казати, що тільки тестування чи вакцинація допоможе покращити ситуацію. Працює все в комплексі. Тільки так можна призупинити ту хвилю, яка зараз насувається.

Не можна казати, що тільки тестування чи вакцинація допоможе покращити ситуацію. Працює все в комплексі. Тільки так можна призупинити ту хвилю, яка зараз насувається

Як розвиватиметься ситуація з Covid-19 восени?

Бачу два сценарії розвитку подій для українців у реаліях коронавірусу. Перший, як в Росії чи Великобританії. Різкий підйом кількості хворих й повторення торішнього досвіду. Другий - більш оптимістичний.

В Росії три місяці поспіль велика хвиля захворювання майже 800 смертей щодня. Статистика не спадає. Не краща ситуація й в США. Там 9 вересня було 160 тисяч нових випадків інфікування коронавірусом і дві тисячі смертей. Якщо врахувати населення обох держав - кількість смертей приблизно однакова. При тому, що населення США щеплене міжнародними вакцинами, а Росія - ні. Чому тоді такі цифри в обох державах - парадокс.

Другий варіант - хвороба майже відступить, якщо виробиться колективний імунітет, тобто коли перехворіє понад 70% українців. Офіційно перехворіло понад 2 млн людей, а не офіційно майже 10 млн. Повторні випадки зараження є, але їх мало. Ймовірність захворіти в друге менше ніж 1%. При цьому повторні випадки не є частими, тому не створюють серйозну проблему в плані поширення вірусу.

Ті, хто перехворіли мають низькі шанси захворіти вдруге і з вакциною й без неї. Скільки діятиме колективний імунітет стане відомо в майбутньому - на прикладі маленьких країн. Та бачимо, що не все так просто, бо та ж заява Ізраїлю, що вакцинують всіх і виробиться імунітет виявилася фейком. Там за останній місяць кількість інфікованих та померлих від коронавірусу постійно зростає. При тому, що в країні вакциновано 64,5% населення. Помирає близько 50 осіб на добу, майже так само, як і в Україні. При тому, що Ізраїль в п'ятеро менший від нашої держави. Страждають в основному нещеплені. Плюс вакцина не зупинила поширення коронавірусу. Таку ситуацію в Ізраїлі вчені пов'язують з тим, що вакцина захищає від потрапляння в лікарню не на 100%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли сформується колективний імунітет від коронавірусу в Україні

Коли буде пік захворювання в Україні?

Точну дату назвати важко. Ймовірно, стане відомо через місяць. До піку захворювання Україна готова більше, ніж рік тому. Апаратів штучної вентиляції легень є мало, але їх і треба менше, ніж ліжок з киснем. Бо пацієнтів з ШВЛ - одна десята. Якщо госпіталізації триматимуться на тому рівні, що є зараз - лікарні впораються. А якщо піднімуться до 3 тисяч, як було в пік, буде тяжко.

Якщо госпіталізації триматимуться на тому рівні, що є зараз - лікарні впораються. А якщо піднімуться до 3 тисяч, як було в пік, буде тяжко

З'являться нові штами?

В Південній Америці вже фіксують штам коронавірусу Mu. Від інших відрізняється швидкістю поширення та складністю протікання. Нових симптомів поки не виявлено. Може з'явитися в Україні, як і всі інші попередні - десь через місяць. Та новий штам не змінить ситуацію кардинально. Штам Delta не менш небезпечний. Коронавірус може зупинити лише колективний імунітет чи якісь ліки, які блокують передачу коронавірусу. Доти людство вірус не поборе.

Українські імунологи розглянуть питання щодо необхідності щеплення третьою дозою вакцини від коронавірусу. Рішення буде прийнято приблизно за два тижні.

Зараз ви читаєте новину «В Україну насувається новий штам коронавірусу. Чого чекати восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути