середа, 13 січня 2021 11:10

В Україні запрацює медична авіація - МОЗ назвало дати

В Україні запрацює медична авіація - МОЗ назвало дати
Тяжкохворих в Україні зможу транспортувати гелікоптером. Фото: pixabay

В Україні започатковують проєкт єдиного аеромедичного простору.

Так Міністерство охорони здоров'я планує запустити цивільну медичну евакувацію тяжкохворих, що також допоможе у розвитку трансплантації, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Він запевняє, що у лютому та квітні МОЗ ініціює запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації у Львові та Києві. Це буде можливо, коли Кабмін схвалить відповідну постанову МОЗ "Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору України", яку розробили спільно з Міністерством внутрішніх справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворих евакуюватимуть гелікоптером

За словами Степанова, після того, як уряд прийме цей документ, в Україні зможуть вчасно транспортувати повітряним шляхом анотомічні матеріали та реципієнтів. Першочергово, такою послугою будуть користуватися для трансплантації серця.

"У кожному з обраних для пілотних проєктів регіонів чергуватимуть 24/7 екіпажі та медичні бригади. Отже, повітряні екіпажи вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу, опіками 2-го та 3-го ступеня в понад 20 відсотків площі поверхні тіла або опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів", - сказав Степанов.

Міністр додав, що також екіпажі посилатимуть у випадках травми хребта, проникаючих поранень тіла, травматичних ампутацій кінцівок, переломів 2 чи більше трубчатих кісток тощо, у випадках масових уражень, стихійних лих, якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, дорожньо-транспортих пригод, сходження снігових лавин та зсуву ґрунту.

В Україні з 1 січня запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин, яка поєднує донорів із реципієнтами. Без такої системи розвиток трансплантації в країні був би неможливий, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запрацює медична авіація - МОЗ назвало дати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути