Ексклюзиви
вівторок, 07 липня 2020 12:06

В ООН назвали 2 сценарії для світу після пандемії

В ООН назвали 2 сценарії для світу після пандемії
Генсек ООН Антоніу Гутерріш назвав два сценарії після пандемії. Фото: www.flickr.com

В Організації Об'єднаних Націй розглядають 2 сценарії для світу після пандемії коронавірусу Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що пандемія посилила нерівноправність у відносинах як усередині країн, так і між державами.

"Пандемія призвела до великих нерівностей як між країнами, так і між громадами. Стали очевидними недоліки та слабкі місця у світі - не лише перед загрозою здоров'ю, але й нашою невдалою реакцією на кліматичну кризу, кіберпроблеми та ризики розповсюдження ядерної зброї", - йдеться в промові Генсека у статті для Aftonbladet.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкине на десятиріччя назад: як пандемія зупиняє прогрес у боротьбі зі СНІДом

Чиновник назвав 2 сценарії для світу після пандемії. Перший - "оптимістичний". Цей сценарій буде можливий, якщо країни зможуть впоратися з нинішньою ситуацією, створити успішний план відновлення і надати достатню допомогу державам, що розвиваються. На думку Генсека ООН, втілення в життя такого сценарію є можливим у разі появи ефективної та доступної вакцини від коронавірусу протягом найближчих 9 місяців.

Песимістичний - держави не об'єднуватимуться перед лицем пандемії, почнуть виникати нові спалахи вірусу. Робота над вакциною затягується - або якщо вакцина стане доступною порівняно скоро - виникне жорстка конкуренція. Країни з більшою економічною силою отримають доступ до неї першими та залишать інших без неї. Зростатимуть сегрегація, популізм і ксенофобія. Буде наступ глобальної депресії довжиною в 5-7 років.

Як вважає Гутерріш, зараз важко зрозуміти, в який бік рухається світ, проте необхідно зробити все заради першого сценарію, а також підготуватися до другого. Люди зрозуміють, що єдиний спосіб подолати глобальні труднощі - це більш міцні органи глобального управління з міжнародним співробітництвом.

Через пандемію Covid-19 прогрес в боротьбі зі СНІДом може відсунутися на 10 років назад. Covid-19 може спричинити додаткові пів мільйона смертей від СНІДу та ВІЛ.

Зараз ви читаєте новину «В ООН назвали 2 сценарії для світу після пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути