понеділок, 03 жовтня 2022 05:46

В МОЗ розповіли про примусову вакцинацію для українців

В МОЗ розповіли про примусову вакцинацію для українців
Чи загрожує українцям примусова вакцинація. Фото: Українська правда

Новим законом про систему громадського здоров'я не передбачено запровадження примусової вакцинації.

Абсолютно нічого нового щодо обов'язковості, примусовості, у порівнянні з тим, що ми вже мали раніше, там нічого немає, в ефірі інформаційного телемарафону заявив лікар-імунолог, член експертної групи при МОЗ України Федір Лапій, повідомляє Gazeta.ua.

"Вище законів у нас є Конституція, де є поняття прав та обов'язків. Це закон про громадське здоров'я", – запевнив Лапій.

Він порадив всім супротивникам вакцинації та опонентам закону про систему громадського здоров'я уважно перечитати Конституцію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні цього року очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу

"Є права, є обов'язки громадян України, і одна зі статей, що найвища цінність – це є життя. І ми говоримо про те, що у громадян є обов'язок уберігати і свої, й інші життя, особливо коли мова йде про дітей - батьки за це відповідальні", – додав Лапій.

В цьому законі, в розділі імунопрофілактики, перераховується не шість інфекційних захворювань, які звучали в законі України "Про захист населення від інфекційних хвороб", а - 11. Десять з яких ми вже маємо в календарі щеплень, сказав він.

"А 11-та інфекційна хвороба, яка в цьому законі згадується, – це вакцинація проти пневмококової інфекції. І Україна, мабуть, одна з дуже небагатьох країн, яка ще досі не почала захищати своїх дітей і своє населення від інфекцій, які пов'язані з пневмококом", – сказав Лапій.

Верховна Рада ухвалила закон про систему громадського здоров'я (№4142). Документ визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров'я в Україні. Президент Володимир Зеленський вже підписав цей закон.

Супротивники вакцинації виступали проти ухвалення цього закону та стверджували, що у ньому є норма про примусову вакцинацію.

Зараз ви читаєте новину «В МОЗ розповіли про примусову вакцинацію для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути