середа, 02 липня 2014 13:55

У липні овочі і фрукти найкорисніші для здоров'я

У липні овочі і фрукти найкорисніші для здоров'я
Світлана Скибало

- Складаючи меню на день, важливо пам'ятати про вітаміни, - каже експерт зі здорового харчування і сироїдської кухні Лілія Олійник. - В моєму оточенні багато людей харчуються саме так. Їх дуже легко визначити, бо мають легку ходу і здоровий колір обличчя.

Акценти в раціоні радить розставляти таким чином, щоб щоразу мати на столі свіжі вітаміни. Рекомендує корисне і різноманітне меню.
- Ранок - фрукти або соки обов'язково. День - усе, що хочеться, включаючи овочі та фрукти. На вечір найкраще підійде овочевий салат. Наприклад, дрібно натерті гарбуз, морква, буряк, трохи помідора і яблуко. Можна ще додати топінамбур, заправити оливковою олією з лимоном, стаканчик овочевого соку - теж добре.

- Якщо не маєте алергії або подразнення шлунково-кишкового тракту, велику увагу раджу звернути на цитрусові, а також соки з них, - говорить практикуючий київський лікар-гастроентеролог Світлана Скибало. - В ідеалі людина повинна з'їдати 5 порцій різних фруктів і овочів на день. Це приблизно 500 грамів в загальній сумі. Не забувайте про коренеплоди - моркву, буряк. Дуже добре додавати соки в раціон, але вони не зможуть повною мірою замінити фрукти, тому саме додавайте, а не замінюйте.

За даними медичного ресурсу doktor.ru, найбільшу біологічну активність і, як наслідок, користь для організму мають рослини, які ростуть у тій же кліматичній зоні, де проживає людина. Наприклад, навесні дуже добре знімають втому і заповнюють дефіцит у вітамінах та мікроелементах молода кропива, листя мати-й-мачухи, листя кульбаби. Максимально корисним овоч чи фрукт буде тільки в сезон свого природного дозрівання. Для більшості українських овочів і фруктів цей період починається в липні.

Баклажани, малина й огірки найкорисніші у липні-серпні. Дині, картопля і чорниці — до кінця вересня. Помідори, груші, гарбузи, кавуни й сливи — з серпня по жовтень. Ожину найкраще їсти у липні-серпні. Виноград, яблука і буряк — з вересня по жовтень. Суницею варто наїстися у липні. Персиками — у серпні-вересні. До листопада вітаміни зберігають яблука, морква, червоний болгарський перець і броколі.

- Корисні й соки промислового виробництва. Наприклад, у томатному соку є лікопін, який має потужний антиоксидантний ефект. Він виділяється тільки при тепловій обробці. Тому в соку його значно більше, ніж у свіжих плодах. Склянка апельсинового соку містить денну норму вітаміну С.

Зараз ви читаєте новину «У липні овочі і фрукти найкорисніші для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути