вівторок, 05 грудня 2017 16:17

Вуса в боротьбі з раком: лікарі незвичайним способом привернули увагу до хвороби

Онкологи Національного інституту раку побрили вуса, які місяць відрощували в знак підтримки міжнародної акції "Вусатий листопад". На зміну іміджу відважилися, щоб нагадати чоловікам про необхідність щорічного обстеження в уролога. Рак простати - одна з найбільш розповсюджених пухлин у чоловіків

Про деталі акції розповів Олександр Вітрук, завідувач відділенням пластичної та реконструктивної онкоурології в Інституті раку.

Автор: Катерина Романчук
  Юрію Вітруку збривають вуса. Відрощував їх спеціально один місяць
Юрію Вітруку збривають вуса. Відрощував їх спеціально один місяць

"Наша мета - нагадати чоловікові сходити до уролога. Якщо пацієнт чи знайомий питає нащо я відростив вуса, я його запитую чи здав він аналіз ПСА. У нас кожен п'ятий чоловік, який звертається, вже приходить з метастазами тому, що на ранній стадії воно не болить, турбувати ж починає, коли вже все дуже погано. У нас є всі можливості для його лікування. Але чим вище стадія, тим більше витрати держави і пацієнта на лікування. Тому ми своїм виглядом хочемо привернути увагу чоловіків до свого здоров'я", — говорить лікар.

Акцію започаткували австралійські лікарі у 2004 року. Її підтримує 21 країна. Вона проходить під лозунгом: "Будь чоловіком — сходи до уролога".

В Європі та Америці цю акцію проводять не тільки лікарі, а й усі свідомі громадяни. При цьому збирають кошти на нові дослідження в галузі онкології. В Україні про збір грошей поки не йдеться. Головна мета — поінформувати пацієнтів і нагадати їм про обстеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через рідкісну хворобу чоловік випиває по 20 л води в день

На ранніх стадіях рак передміхурової залози протікає непомітно. Він рідко проявляється, тільки на пізніх стадіях, коли лікування вже не допомагає. Тому обстежуватись потрібно всім чоловікам після 40 років.

Для цього потрібно зробити аналіз крові на простатспецифічний антиген (ПСА) один раз на рік. Це білок, що синтезується передміхурової залозою. Якщо він покаже підвищені показники, потрібно обстежитися в уролога. В приватних клініках цей аналіз коштує 150 грн, в Інституті раку безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Вуса в боротьбі з раком: лікарі незвичайним способом привернули увагу до хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути