Ексклюзиви
середа, 14 червня 2017 15:30

Україною блискавично розповсюджується кір

Україною блискавично розповсюджується кір
Епідемія кору: хвороба блискавично розповсюджується по країні Фото: promedical.com.ua

Кір поширився на 15 областей України. Ці спалахи виникли через низький рівень вакцинації у країні. Найбільше випадків захворювання в Івано-Франківській та Одеській області.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

В країні зареєстровані 735 випадків захворювання на кір, 392 з них - в Івано-Франківській області, 267 - Одеській. 536 хворих - чоловіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вдвічі гірше захищена від кору, ніж Румунія

Також фіксують випадки в Тернопільській області, Дніпропетровській, Вінницькій, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській, Київській, Хмельницькій, Кіровоградській, Донецькій, Житомирській і Черкаській областях.

У групі ризику - діти 4–9 років і дорослі від 30 до 50 років. Хвороба супроводжується болем у м'язах, високою температурою, червоним висипом на шкірі. Інфекція може давати симптоми, подібні до застуди чи грипу. Проте від кору в роті з'являються плями, подібні на манну крупу. За кілька днів — висипи на тілі. Очі сльозяться, світло спричиняє подразнення. Бувають галюцинації. Складно дихати, їсти й пити. Три-чотири дні людина може не знати, що хвора.

Епідемія кору виникає раз на п'ять років. Ця вірусна інфекція розповсюджується блискавично, бо передається повітряно-крапельним шляхом. Останній спалах кору був п'ять років тому - після футбольного чемпіонату Євро-2012. Раніше їх фіксували 2001-го та 2006-го.

"Лікування кору таке ж, як і грипу. ­Серед небезпечних ускладнень енцефаліт — запалення мозкових оболонок. Він призводить до ­інвалідності. Також можуть виникати проблеми з серцем, нирками, нервовою системою. Іноді спричиняє сліпоту. Найкращий спосіб запобігти кору — щеплення. Дітям його роблять двічі: у рік і в 6 років. Лише вакцинація зменшує кількість ускладнень і летальних випадків", - говорить Федір Лапій, 44 роки, головний дитячий імунолог Києва.

Зараз ви читаєте новину «Україною блискавично розповсюджується кір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути