Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2020 16:57

Українська вакцина має значну перевагу

Українська вакцина має значну перевагу
Вакцина від Covid-19 може з'явитися в Україні до кінця 2021 року. Фото: pinterest.com

Професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров'я та епідеміології Михайло Фаворов пояснив, чим відрізняється потенційна українська вакцина від вакцини Pfizer.

РНК-вакцина нестійка й вимагає зберігання за дуже низьких температур, заявив Фаваров в інтерв'ю УНН.

"У Pfizer отримали прекрасний результат — 90 відсотків людей захищає. Це так звана мРНК-вакцина. Береться РНК і в цьому своєму напрацьованому вигляді "розливається" і пакується, заморожується і доставляється. Велика проблема — це зберігання за температури мінус 70 градусів. РНК нестійка, і якщо вона нагрівається навіть до кімнатної температури, то розпадається. Тому уявити, що найближчі пів року такі вакцини отримають поширення на території країн колишнього СРСР - малоймовірно", - сказав він.

Він також зазначив, що українська вакцина схожа на вакцину компанії "Новартіс" за принципом створення. Вона проходить 3-тю фазу клінічних досліджень.

"Наша вакцина за принципом створення і застосування аналогічна тій, яку тестує "Новартіс". Вона заснована на рекомбінантному білку. Такі вакцини називаються субодиничними. Вони стійкіші та не вимагають особливих морозильних установок і доставлення. Тому її використання в таких країнах, як Україна, набагато ймовірніше й ефективніше, ніж таких ось складних і дуже чутливих до температурного режиму вакцин", - розповів професор.

У США вже здійснили першу повітряну поставку вакцин Pfizer з Брюсселя в аеропорт Чикаго. 10 грудня прийматимуть рішення щодо ліцензії Pfizer, яка подала заявку 20 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Українська вакцина має значну перевагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути