пʼятниця, 14 травня 2021 09:04

Укололи першу вакцину

Укололи першу вакцину
В ХХ столітті натуральна віспа забрала 300 мільйонів людських життів. Фото: Gustavo Fring from Pexels

14 травня 1796 року британський хірург та аптекар Едвард Дженнер уперше у світі зробив успішне щеплення від віспи. Саме проти неї була створена перша в історії людства вакцина. Завдячувати цьому маємо не лише науковцеві, але й звичайним коровам.

Штучне зараження хворобами задля набуття імунітету проводили ще в Китаї у ІХ ст. Такий процес називався варіоляція. Його використовували для протидії натуральній віспі. Людині вводили вміст віспяних бульбашок хворого, тому симптоми хвороби проявлялися в значно легшому вигляді. За кілька тижнів симптоми зникали, а людина отримувала пожиттєвий імунітет від хвороби. Поступово варіоляцію стали застосовувати в Англії та Америці, хоча не завжди вдало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змушує плакати від болю: п'ять продуктів захистять від остеохондрозу

Одного дня до Лікаря Дженнера з графства Глостершир на заході Англії звернулася селянка. Він виявив у неї всі симптоми натуральної віспи. Та жінка стверджувала, що не може мати цю недугу, бо вже перехворіла коров'ячою.

Дженнер зауважив, що справді, місцеві доярки майже не хворіли на натуральну віспу, або переносили її легко. І збагнув: люди, які заразилися від хворих тварин і перенесли відносно безпечну коров'ячу віспу, вже не хворіли на майже смертельний людський різновид недуги. Тож варто лише штучно викликати її в організмі, щоб назавжди убезпечити його від справжньої віспи.

Тоді 1796 року Дженнер проекспериментував та уколов збудника коров'ячої віспи 8-річному Джеймсу Фіпсу, завдяки чому в хлопчика сформувався імунітет до недуги.

На початку ІХХ ст. в Італії почали активно виробляти вакцини у промислових масштабах. В той час, як США відкриває Управління з вакцинації. Тоді й вакцинація від віспи стала обов'язковою та безкоштовною в Англії.

Сьогодні на віспу не хворіє жодна людина світу. Її збудники зберігаються лише в двох добре захищених лабораторіях у США та Росії. Це єдина інфекційна хвороба, яку вдалося повністю викорінити. Ключову роль у боротьбі з нею зіграла вакцинація.

23 лютого 1954 року вперше практично випробувано вакцину проти поліомієліту розроблену доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга. Цього дня почалося щеплення 5 тис. учнів початкових класів. Про результативність вакцини вчений повідомив 12 квітня 1955 року. Тоді Солка проголошено "чарівником", а цей день майже став національним святом.

Зараз ви читаєте новину «Укололи першу вакцину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути