субота, 24 квітня 2021 22:26

Учені детально вивчили вплив кави на роботу мозку

Учені детально вивчили вплив кави на роботу мозку
Як відомо, кава покращує увагу, підвищує показники загальної моторики, навчання та пам'яті. Фото: Pixabay

Міжнародна група вчених вперше докладно описала зміни, що відбуваються в мозку осіб, які регулярно п'ють каву. Результати їх роботи були опубліковані в журналі Molecular Psychiatry.

Як відомо, кава покращує увагу, підвищує показники загальної моторики, навчання та пам'яті. Кофеїн збуджує центральну нервову систему, підвищує фізичну витривалість, нормалізує рівень тривожності. При цьому нейробіологічні причини цих ефектів досі докладно не вивчали.

Фахівці медичного факультету португальського Університету Мінью разом з колегами з Орхуського університету в Данії вперше застосували технологію функціональної магнітно-резонансної томографії, щоб порівняти активність мозкових зв'язків в осіб, що випивають каву щодня, і тих, хто взагалі її не п'є.

У першу групу взяли 31 особу, у другу - 24. Під час дослідження з'ясували, що в любителів кави посилений зв'язок між таламусом і мозочком, який відповідає за моторний контроль.

Крім того, у них виявили підвищену динамічну активність між кількома мозочковими і підкірковими ділянками - мозочком, смугастим тілом, таламусом, парагіпокампальною, лінгвальною та нижньою потиличною звивинами. На думку дослідників, ця активність пояснює такі ефекти, як підвищені зосередженість і увага, а також кращі навчання та пам'ять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог назвала напій, який допоможе побороти Альцгеймера і Паркінсона

Раніше виявилося, що зміна голосу, тобто його напружене звучання, може стати тою ознакою, котра подаватиме сигнал, що кави для організму забагато.

Зараз ви читаєте новину «Учені детально вивчили вплив кави на роботу мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути