неділя, 17 травня 2020 17:10

Учені виявили небезпечний тромбоз у третини пацієнтів з коронавірусом

Учені виявили  небезпечний тромбоз у третини пацієнтів з коронавірусом
Тривають клінічні випробування оптимальної дози ліків, що розріджують кров, яку можна буде застосовувати скрізь Фото: reuters

Британські медики виявили, що близько 30% пацієнтів, що серйозно хворіють на коронавірус, мають ознаки тромбозу. Тромби в крові, можуть бути причиною багатьох смертей. Через запалення легенів, вони утворюються в організмі. Такою є природня реакція на присутність вірусу.

Вірус викликає тромбоз глибоких вен, який, як правило, вражає ноги. Коли тромби відриваються, вони рухаються до легенів, перекриваючи судини, що є вкрай небезпечним для життя, пише ВВС.

"За останні тижні стало очевидно, що тромбоз є великою проблемою. Особливо це стосується важких хворих із коронавірусом, адже останні дослідження свідчать, що майже половина таких хворих страждає на легеневу емболію, або ж згущення крові у легенях", - каже професор лікарні при Королівському коледжі Лондона Рупен Арія.

Кількість пацієнтів із серйозною формою коронавірусу та тромбами є значно вищою, ніж 30%, про які свідчать офіційні дані по Європі. Група вчених під керівництвом професора, що працюють в лікарнях, досліджує, як коронавірус змінює кров пацієнтів. Вона стає густішою. А густіша кров призводить до утворення тромбів.

"У важких пацієнтів ми спостерігали викид у кров хімічних речовин, які активують утворення тромбів", - пояснює професор Арія.

Спеціаліст з тромбозів професор Беверлі Хант стверджує, що густа кров є небезпечною не лише тим, що призводить до виникнення тромбів. Підвищує ризик серцевих нападів та інсультів.

"І так, густа кров зумовлює вищі показники смертельних випадків", - каже професор Хант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Нью-Йорку троє дітей померли від хвороби, пов'язаної з коронавірусом

Професор Арія вважає, що важливо зберігати баланс між лікуванням тромбозу та уникненням кровотечі. Тривають клінічні випробування оптимальної дози ліків, що розріджують кров, яку можна буде застосовувати скрізь. Інші спеціалісти вважають, що проблему можна вирішити, якщо знайти можливість впливати на гостре запалення легенів, яке й призводить до утворення тромбів.

Коронавірус у 30% пацієнтів провокує утворення тромбів у крові. Це призводить до інсульту і до смерті.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили небезпечний тромбоз у третини пацієнтів з коронавірусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути