Ексклюзиви
пʼятниця, 31 липня 2020 13:13

Учені дослідили, як часто люди торкаються обличчя

Учені дослідили, як часто люди торкаються обличчя
Дотики в області слизової оболонки, які становили 44% від усіх дотиків, можуть бути небезпечними, адже в такому разі є ризик перенести вірусні частинки SARS-CoV-2. Фото: Pixabay

Попри епідемію коронавірусу люди продовжують часто торкатися свого обличчя.

Дослідження свідчать, що це стається удвічі частіше, ніж вважається, пише Forbes.

Науковці з Університету Нового Південного Вельсу в Сіднеї, Австралія, провели дослідження ще 2015 року. Вони аналізували відеозаписи зі студентами-медиками під час лекцій у кадрі. Так у дослідженні нарахували 2346 дотиків за чотири години серед 26 студентів. Ці результати показують, що в середньому люди торкаються свого обличчя, зокрема і слизових оболонок, приблизно 23 рази на годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені визначили клітини, які викликають потяг до солодкого, - розробляють нові ліки

Дотики в області слизової оболонки, які становилі 44% від усіх дотиків, можуть бути небезпечними, адже в такому разі є ризик перенести вірусні частинки SARS-CoV-2. Пізніше дослідження критикували, адже провели його на основі невеликої групи людей - 26 студентів.

Згідно із систематичним оглядом наукової літератури, здійсненим епідеміологами в Університеті Окленда в Новій Зеландії 2020 року, дотики до обличчя насправді стаються принаймні вдвічі частіше, ніж 23 рази на годину. Науковці проаналізували 9 тис. наукових робіт і з них відібрали 10 спостережних досліджень. У них проводили систематичний аналіз дотиків до обличчя серед різних людей та за різних умов.

Замість того щоб ділити зони на "область слизової оболонки" та інші області, рецензенти порівнювали дотики до "T-зони" - очі, ніс, рот, підборіддя. В іншу частину зон входили шия, волосся та аксесуари. Так зробили тому, що спиратися підборіддям на відкриту долоню або кулак - звичайна поведінка приматів. Це також має сенс, тому що підборіддя міститься близько до рота і носа. Огляд 2020 року показав, що в середньому люди торкаються Т-зони майже 69 разів на годину і 50 разів - інших частин голови.

За минулу добу в Україні зафіксували 1090 нових випадків Covid-19. Це на 107 випадків менше за кількість попередньої доби. Загальна кількість хворих від початку епідемії, станом на ранок 31 липня, становить 69 884 осіб. Недуга забрала життя 1693 інфікованих. За останню добу зафіксували 20 летальних випадків. Побороти коронавірус змогли вже 38 752 особи. Із них 598 - за останню добу.

Зараз ви читаєте новину «Учені дослідили, як часто люди торкаються обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути