Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2019 19:02

Топ-5 продуктів, які покращують зір

Топ-5 продуктів, які покращують зір
Проблем із зором можна уникнути, переглянувши свій раціон харчування. ФОТО: hamsafish.com

Правильне харчування здатне знизити ризик появи проблем із зором до 80%. Усе, що потрібно: включити в раціон їжу з високим вмістом корисних для здоров'я очей речовин.

Перелік необхідних для збереження зору продуктів подала лікар-нутриціоніст Софі Бертран відомому британському виданню Dailymail.

1. Жирна морська риба. У ній міститься велика кількість омега-3 жирних кислот, які допомагають попередити появу сухості очей, розвиток катаракти, ураження сітківки й порушення центрального зору.

"Завдяки омега-3 жирним кислотам структура клітинних мембран ока не пошкоджується. Якщо ви не їсте рибу, ви можете отримати багато омега-3 з льняного насіння або дієтичних добавок", — каже лікар-нутриціоніст.

Багату на омега-3 жирні кислоти рибу варто їсти хоча б 1 раз на тиждень по одній порції. Такої частотності цілком достатньо для того, щоб суттєво зменшити ризик зниження гостроти зору.

2. Авокадо. Цей фрукт містить величезну кількість антиоксидантів, здатних зменшувати руйнівний вплив світла на очі. Завдяки цьому знижується ризик появи катаракти й вікової дегенерації сітківки.

Також авокадо є цінним джерелом вітаміну С, який теж дозволяє захистити очі від ультрафіолетового випромінення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 ознак, які змусять бігти до окуліста

3. Яйця. Цей продукт багатий на вітамін А — речовину, яка допомагає зменшити сухість очей й уповільнити розвиток дегенеративних захворювань органів зору. У яєчних жовтках містяться також цінні антиоксиданти, здатні захистити очі від пагубної дії сонячного випромінювання, попередити пошкодження клітин сітківки й покращити гостроту зору.

4. Морква. Цей овоч містить у собі велику кількість не лише вітаміну А, а й бета-каротину. Останній грає ключову роль у поглинанні організмом першого. Нестача вітаміну А призводить до розвитку захворювання, що супроводжується сухістю очей, опуханням повік і появою на сітківці виразок. Через недостатню кількість цього вітаміну в організмі зростає також ризик появи дистрофії сітківки.

Крім моркви та згаданого вище яєчного жовтка, цінним джерелом вітаміну А є молоко, сир, печінка й батат.

5. Зелений чай. Цінним для очей він є завдяки наявності у своєму складі вітаміну С й антиоксидантів. Також у зеленому чаї міститься особливий тип флавоноїдів, які забезпечують надійний захист сітківки від негативного впливу ультрафіолетового випромінювання.

Раніше назвали правила, які допоможуть вберегти дитячий зір під час читання й перегляду мультфільмів. Розповіла їх дитячий офтальмолог Лілія Стефраник. За словами лікаря, не лише планшети й телефони негативно впливають на очі дітей. Не менш шкодить зору й малорухливий спосіб життя.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 продуктів, які покращують зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути