пʼятниця, 22 лютого 2019 15:04

"Швидка" не приїхала на виклик: дали пояснення у МОЗ

"Швидка" не приїхала на виклик: дали пояснення у МОЗ
"Швидку" іноді викликають люди, яким просто самотньо - Павло Ковтонюк. Фото: ТСН

З хронічними захворюваннями можна звернутися до сімейного лікаря, а не викликати "швидку".

Про це заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк сказав 5 каналу щодо питання, чому "швидка" не завжди приїжджає на виклик пацієнта.

"Такі нарікання щодо виклику "швидкої" були завжди. Жодного року не було, щоб люди на це не нарікали. В Україні є проблеми з викликами "швидкої". Вони полягають в тому, що коли не потрібно, її викликають, а коли потрібно, вона іноді не приїжджає, або не встигає приїхати. Чому? Найімовірніше тому, що вона поїхала на той виклик, де вона не потрібна", – сказав міністр.

Він нагадав, що пацієнти мають сімейних лікарів, у яких можна проконсультуватися щодо хронічних захворювань і що робити в разі їхнього загострення. Наприклад, зависокого тиску та високої температури, яка не збивається, і . Заступник міністра підкреслив, що перед викликом "швидкої" треба подумати, чи справді вона необхідна, чи людина може впоратися з поганим самопочуттям сама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун радить, як не дати організму "засохнути"

"Якщо ви думаєте, що так, справді все погано, тоді не думайте і викликайте "швидку". Але якщо ви сумніваєтеся, ну, в принципі погано, але може, я до сімейного лікаря схожу або подзвоню спитаю, тоді найімовірніше, не потрібно викликати "швидку". Треба думати про те, що якщо "швидка" їде до вас, то вона не їде десь на ДТП, де людина може бути в ситуації, яка загрожує її життю і здоров'ю", – пояснив Ковтонюк.

За його словами, в Україні також багато фальшивих викликів "швидкої" від людей, яким було самотньо і вони бажали просто поспілкуватися.

Крім того, диспетчер несе відповідальність за своє рішення відправити "швидку" на виклик. Задля зниження усіх ризиків, існують спеціальні електронні диспетчерські протоколи на основі запитань до пацієнта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали види болю, які в жодному разі не можна терпіти

"Вони допомагають диспетчеру поставити правильні запитання людині при тій чи іншій ситуації, а також інструкції, які треба людині дати в тій чи іншій ситуації. Це набагато покращить якість роботи "швидкої", – зауважив Ковтонюк.

Вперше в Україні з'явився робот-хірург daVinci. Його придбав вінницький приватний медичний центр.

Зараз ви читаєте новину «"Швидка" не приїхала на виклик: дали пояснення у МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути