Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 04:15

Супрун здивувала правдою про мову жестів

  Люди з порушенням слуху в Україні спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Фото: geers
Люди з порушенням слуху в Україні спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Фото: geers

Існує твердження, що нібито мова жестів - один для всіх людей з порушенням слуху з усього світу.

"Мова жестів - це повноцінна і складна система комунікації, яка має свою історію і специфічне побудова речень, яка відрізняється для кожної країни. Насправді ж у світі існує 150 національних мов жестів і стільки ж жестоязикових діалектів", - говорить виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook.

Назви мов жестів створюються за територіальним принципом (наприклад, в США, Великобританії та Австралії використовується не англійська, а американська, британська і австралійська жестові мови відповідно, до того ж вони не схожі один на одного).

Люди з порушенням слуху в Україні спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Часто тільки між собою, адже більшість українського інформаційного простори не притягнуто до жестовому мови.

В Україні існує проблема відсутності супроводу жестовою мовою, нестача кваліфікованих перекладачів, відсутність в системі освіти навчання для дітей з порушенням слуху.

В Інтернеті є багато ресурсів, які допоможуть познайомитися з жестовою мовою, наприклад, словник, де можна побачити переклад будь-якого слова на жестові мови різних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, чим небезпечна надмірна тривога

У світі є тенденція того, що люди бояться обійняти когось чи просто подати руку незнайомим чи близьким. Це може мати серйозні наслідки для психічного здоров'я та самопочуття. Дослідження науковців підтверджує, що дотик чи обійми можуть зменшити відчуття виключення та покращити настрій, у деяких дослідженнях дотик може зменшити відчуття болю.

Зараз ви читаєте новину «Супрун здивувала правдою про мову жестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути