пʼятниця, 22 лютого 2019 18:10

Супрун спростувала відомий міф про вакцини

Супрун спростувала відомий міф про вакцини
Уляна Супрун спростувала відомий міф про вакцини. ФОТО: life.pravda.com.ua

В Україні за весь період незалежності не було зафіксовано жодного випадку смерті від вакцин.

"Протягом 30 днів після вакцинації кожен випадок реакцій, який не входить в очікувані для цієї вакцини, обов'язково фіксується лікарем. Інформація передається до лабораторних центрів на національному рівні, де досліджується взаємозв'язок між ним і вакциною, - повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. - 30 смертей від кору - це факт. Жодного випадку смерті від вакцин в Україні не було зафіксовано за весь період незалежності. Це теж факт", - написала вона у Facebook.

За її словами, у США є база даних "ускладнень" від щеплень - Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Вона збирає дані про будь-які події в післявакцинальний період, так звані несприятливі події: "І тут є маніпуляція, коли кількість зареєстрованих випадків несприятливих подій після вакцинації антивакцинаторами трактується як кількість "ускладнень" та смертей. Аналіз повідомлень в VAERS не виявив жодного причинно-наслідкового зв'язку між вакцинами та смертями або хворобами, що були зафіксовані після щеплень". Cтан після щеплення не теж ж саме, що внаслідок щеплення, додала Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун радить, як не дати організму "засохнути"

Перші вакцини могли справді давати небезпечні наслідки, але передові технології та запровадження стандартів Належної Виробничої Практики, Належної Практики Дистрибуції Практик Поширення, процедура Прекваліфікації ВООЗ зробили вакцини максимально безпечними.

"Один кейс - це Японія та вакцина від паротиту, кору та краснухи (КПК). Її запровадили в 1989 році, а в 1993 вилучили із плану щеплень після повідомлень про випадки асептичного (серозного) менінгіту після вакцинації. Після 1993 року серозний менінгіт відмічався 1.24% нещеплених людей, і в 0.05% - щеплених. Це свідчить про те, що менінгіт ставався і без вакцинації і, навіть, рідше був серед щеплених. Тоді у вакцині використовувався вірус епідпаротиту (свинка) штаму Urabe. Він дійсно міг викликати в надзвичайно рідкісних випадках серйозні побічні реакції, такі як серозний менінгіт. Вони закінчувалися повним одужанням, на відміну від наслідків свинки, які могли лишитися на все життя", - написала Супрун.

Вона також навела приклад з ротавірусною вакциною: "Після запровадження першої зареєстрованої в США ротавірусної вакцини були випадки завороту (інвагінації) кишківника, і згодом ті вакцини вилучили з обігу. Нині в США зареєстровані інші вакцини, і з 2006 по 2012 роки сталося два смертельні випадки завороту кишківника, не пов'язані із вакцинацією", - наголосила Супрун.

Уляну Супрун називають "розвінчувачкою міфів". Вона спростувала понад 20 стереотипів на тему здоров'я. Факт від Супрун "мочити манту можна" був одним із найпопулярніших. Він став мемом у соціальних мережах.

Зараз ви читаєте новину «Супрун спростувала відомий міф про вакцини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути