пʼятниця, 01 березня 2019 13:37

Супрун розповіла, чи справді корисно бігати

Супрун розповіла, чи справді корисно бігати
Супрун розвіяла черговий міф: бігати - корисно. Фото із відкритих джерел.

У суспільстві побутує міф, що тривалий біг може пошкоджувати колінні суглоби. Фізична активність, в тому числі біг, навпаки покращує стан суглобів, пояснює Уляна Супрун.

Вчені провели експеримент і з'ясували, що у марафонців поширеність остеоартриту була у 2 рази нижче у порівнянні з людьми, що не бігали. Стеоартрит або остеоартроз – це дегенеративне захворювання суглоба. Воно вражає не лише хрящову тканину, а й прилеглу кістку, навколишні зв'язки, сухожилля та м'язи.

8-річне дослідження не виявило зв'язку між збільшенням вираженості колінного остеоартриту у бігунів. Щоб довести гіпотезу, вчені перевірили за допомогою МРТ зміни у тазостегнових і колінних суглобах напівпрофесійних бігунів та бігунів-аматорів. Вимірювання проводили до марафону та після. Змін у хрящах та кістках, що утворюють суглоби не виявили.

"Більш того, помірна та регулярна фізична активність, в тому числі й біг, має захисний ефект для суглобів. Систематичний огляд показав, що у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивався в 3 рази рідше, ніж у людей, що ведуть сидячий спосіб життя. При цьому надмірні навантаження, які мають елітні професійні марафонці, все-таки збільшують ймовірність його виникнення", - пише Супрун у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологиня розповіла про користь піци

А ті люди, які багато сидять, мають вищі ризики порушення хряща. Натомість поступове збільшення рівня бігового навантаження призводить до корисних адаптивних змін колінних хрящів та має хондропротекторний ефект. Супрун закликає не припиняти бігати людям з остеоартритом. Біг при цьому не призводить до структурних змін у коліні, і не посилює симптоми хвороби.

Уляна Супрун радить бігати 30 хвилин у повільному темпі 5 разів на тиждень. Це допоможе мінімально зменшити ризик пошкоджень опорно-рухового апарату, а користь для здоров'я буде дуже великою.

Міжнародний день рідкісних захворювань відзначається щорічно в останній день лютого. На своїй сторінці в Instagram популярний педіатр Євген Комаровський поділився цікавими фактами і цифрами, які слід знати кожному.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, чи справді корисно бігати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути