Уляна Супрун, яка виконує обов'язки міністра охорони здоров'я, розвінчала чергові міфи про небезпеку дріжджового хліба.
Багато людей переконані, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції і навіть рак. Чи правдиві такі здогадки, Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.
"Але найбільше суперечок викликають дріжджі саме в хлібі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці. Коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме — залежить від продукту. До прикладу, ті, які є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, які містяться в пиві", — пояснила Супрун.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун пояснила звідки беруться думки про "зраду"
За її переконаннями, дріжджі — це найпростіші грибки, здатні робити з цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ піднімається і робить в тісті дірочки.
"Водночас закваска — теж мікроорганізми, адже це суміш молочнокислих бактерій та дріжджів. Вони здатні розщеплювати мальтозу тіста й цукор із утворенням молочної кислоти та вуглекислого газу. Якщо спекти хліб без дріжджів, закваски чи соди, то він буде досить пласким", — зазначила Супрун.
На думку Супрун, саме дріжджі роблять хліб кориснішим. Вони збагачують його вітамінами і амінокислотами.
"Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин — це сполука, яка зв'язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза", — уточнила Супрун.
"Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть під час незначного нагрівання. Тому перейматись, що дріжджі в хлібі можуть принести якусь шкоду — не варто", — додала вона.
Міністерка попередила, що після хліба можуть виникати біль в животі і здуття. Це через те, що в білому хлібі або здобних булках багато вуглеводів і мало клітковини. Якщо їсти таку їжу багато і швидко, то виникає біль і здуття.
"Якщо вас лякають дріжджі й ви прагнете зробити свій раціон здоровішим — обирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне — добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов'язаним із клітковиною закрепам", — підсумувала вона.
Уляна Супрун назвала нормальні реакції організму на вакцинацію. За її словами, підвищення температури, поява набряку або почервоніння місця уколу — це ті реакції організму на щеплення, які проходять самостійно. Тож не варто хвилюватися у разі виявлення їх у своєї дитини.
Коментарі