понеділок, 13 квітня 2020 10:00

Щучка і війник. Якими травами пропонують лікувати коронавірус шарлатани від медицини, нав'язуючи "Протефлазід"

Щучка і війник. Якими травами пропонують лікувати коронавірус шарлатани від медицини, нав'язуючи "Протефлазід"
У народі препарати, які лікують від усього, називають "Фуфломіцином"

Поки весь учений світ ламає голову над створенням вакцин проти COVID-19, українські фахівці браво заявляють, що у них вже давно є в наявності дієвий засіб для боротьби з коронавірусом, а саме - препарат "Протефлазід".

Вихід "Протефлазіду" на український фармацевтичний ринок відбувся не сьогодні, і навіть не позавчора. Його історія налічує вже близько двадцяти років, і в різні часи він позиціонувався як "дієвий засіб" від різних захворювань, починаючи від ГРВІ, грипу, герпесу, гепатиту і закінчуючи ВІЛ - свого роду панацея від усіх вірусних інфекцій. Як бачимо, спектр досить широкий, проте даних незалежних досліджень, які підтверджують його противірусну ефективність, не існує. Усі дослідження, які проводилися з препаратом, мали комерційний характер, тобто замовний з боку самого виробника.

Останній такий аналіз датований 19 березня і носить назву "Вивчення антивірусної активності препарату ПРОТЕФЛАЗІД, його активних структур на моделі коронавіруса трансмісивного гастроентериту свиней". Звіт підготовлений Інститутом епідеміології та інфекційних хворіб ім. Л.В. Громашевського.

Щодо цього звіту, як-то кажуть, "думки вчених розійшлися". Так, наприклад, президент Академії медичних наук Віталій Цимбалюк вважає, що дані, викладені у звіті, "вказують на можливу ефективність препарату "Протефлазід" для лікування коронавірусної інфекції COVID-2019". Президент АМНУ навіть відправив відповідний лист на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому просив ввести для профілактики і лікування COVID-19 медикам і пацієнтам спиртову настоянку "Протефлазід".

У народі препарати такого роду, які лікують від усього, називають "Фуфломіціном". До речі, "Протефлазід" раніше вже був удостоєний цього звання, а виробник "НПК Екофарм" в 2018 році навіть подавав до суду позов про захист репутації, але суд програв. Проте, "Протефлазід" продовжує перебувати на аптечних прилавках, причому вартість його коливається від 300 до 600 гривень, залежно від дозування.

Наприкінці лютого, коли до Нових Санжар на обсервацію доставили українців з коронавірусного вогнища у китайському місті Ухань, виробник направив туди гуманітарну допомогу у вигляді партії "Протефлазіду", роблячи акцент на тому, що це "ефективний противірусний препарат".

Трохи пізніше, 5 березня, інформаційну хвилю щодо "ефективного засобу проти коронавірусу", розробленого українськими вченими, підняв Олександр Гриневич, екс-глава Центру грипу, доктор медичних наук, а фактично - заступник директора компанії "Екофарм", самого виробника "Протефлазіду" .

Що ж насправді являє собою препарат "Протефлазід"? Це спиртова настоянка з двох трав - щучки дернистої та війника наземного. У звіті, на який посилається президент АМНУ, сказано, що дослідження проводилися з використанням "комп'ютерного моделювання і молекулярного докінгу". Для непосвячених слова "комп'ютерне моделювання" і тим більше "молекулярний докінг" звучать магічно і авторитетно. Фахівці ж кажуть, що молекулярний докінг можна застосовувати при дослідженні однієї складової, а у "Протефлазіду" їх дві - щучка і війник.

Усі препарати рослинного походження повинні враховувати не просто біологічне походження самих рослин, а особливості їх збору - в якому регіоні, в яку пору року і навіть в якому році вони були зібрані. Інакше клінічні особливості, в залежності від партії вихідного матеріалу, будуть істотно відрізнятися.

Крім цього, рослинні препарати можуть перевірятися лише на біологічних об'єктах, і ніяке комп'ютерне моделювання тут не допоможе. А для експериментів такого роду на біологічному матеріалі потрібні місяці, звіт же вийшов 19.03, тобто початися вони повинні були ще минулого року, проте жодних свідчень про такі дослідження не надано.

Проти застосування "Протефлазіду" і його нав'язування українській медицині виступили багато відомих українських вчених і експертів.

Біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський вважає, що "запропонований препарат є спиртовою настоянкою з двох трав і не може мати належної ефективності".

З ним згоден і лікар-інфекціоніст Ігор Марков, який говорить, що "Протефлазід" "навіть герпес лікує не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти, приблизно як аскорбінова кислота".

Проект Bihus.Info провів своє власне розслідування і дійшов до висновку: "В інструкції зазначено, що він взагалі лікує від багатьох хворіб: починаючи від ГРВІ та грипу і закінчуючи гепатитами та СНІДом. Але жодних наукових підтверджень щодо ефективності препарату в блокуванні коронавіруса немає".

Екс-міністр охорони здоров'я Уляна Супрун навіть звинуватила керівництво АМНУ в занятті лженаукою.

Сам ініціатор піар-кампанії по розкрутці "Протефлазіду" як нового слова в світовій медицині Олександр Гриневич в результаті пішов на поступки і заявив, що "можливо, наш препарат буде блокувати (розмноження вірусу - ред.). Ніхто не стверджує. Ми говоримо про передумови, які можуть бути. У нас немає конкретних даних. Але якщо будемо чекати ще рік, помре ще 100 000 осіб. Розумієте, про що мова? Тому пропонуємо використовувати. Буде ефект - врятуємо людей".

Тобто ні про яку доказову базу не йдеться, українцям пропонують спробувати, а раптом допоможе. За 300 або 600 гривень. А з подачі Академії медичних наук - навіть не пропонують, а настійно рекомендують.

А тим часом в США Білл Гейтс будує 7 заводів для виробництва вакцини від коронавірусу. Буде вибрано 7 найбільш перспективних проектів досліджень, у виробництво запустять тільки 2 види вакцини, інші п'ять заводів будуть зачинені. Саме час українським вченим повідомити Біллу Гейтсу, що він даремно витрачає свої кошти, в Україні вже є те, що він шукає - спиртова настоянка щучки і війника.

Зараз ви читаєте новину «Щучка і війник. Якими травами пропонують лікувати коронавірус шарлатани від медицини, нав'язуючи "Протефлазід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути