Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2016 18:02

Стрес провокує прояви псоріазу - лікар

Стрес провокує прояви псоріазу - лікар
Фото: MagicWorld.su

Висипи на ліктях, колінах, волосистій частині голови та під пахвами - перші прояви хвороби псоріазу. З часом невилікувана недуга викликає враження усього тіла - спини, живота, великої площі ніг та рук. Про це розповідає Gazeta.ua лікар дерматовенеролог ТМО "Дерматовенерологія" у місті Києві Богдан Литвиненко.

"Є два основні піки прояву захворювання. Перше - це юнацький вік - це друга декада життя, і другий тип - це псоріаз, який виникає після 40-ка років. Вже у людей з метаболічними порушеннями. З надлишковою вагою, з гіпертонічною хворобою. Можливо, навіть з проявами діабету другого типу. Два таких піки, коли з'являється це захворювання", - розповідає Богдан Литвиненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад дерматолога для зимових туристів

Неприємна болячка супроводжується свербінням та лущенням. Вважається невиліковною, проте залікувати - тобто забрати прояви почервонінь та висипів на деякий час - можливо. Для цього хворі проходять терапію мазями та легкими медикаментами.

"Псоріаз визначають як аутоімунне захворювання. Це агресія своєї імунної системи проти шкіри. Імунна система атакує шкіру, виникає характерне запалення. Ми несемо схильність не до однієї хвороби - до сотень. Але потрібен ще якийсь фактор, який запустить псоріаз, або якийсь інший процес. Це комплекс елементів, з яким ми повинні зустрітися. Наша спадкова схильність і фактор, який запускає - це може бути стрес, може бути прийом якихось ліків, якісь захворювання, які призводять до запуску хвороби", - каже дерматолог.

Зараз ви читаєте новину «Стрес провокує прояви псоріазу - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути