пʼятниця, 15 лютого 2019 13:34

Сьогодні світ відзначає День онкохворої дитини

Сьогодні світ відзначає День онкохворої дитини
Слід лише вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину. Фото:kremen.today

Щорічно 15 лютого світ відзначає Всесвітній день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day). Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають на онкологічні захворювання.

Засновником дня виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) в 2001 році, - повідомляє Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. За даними ВООЗ, щороку в майже 300 000 дітей до 19 років діагностують рак. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрітення Господнє: що заборонено робити

Спеціалізована медична допомога дітям, хворим на онкологічні захворювання, надається в КНП ЛОР "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" (ЗУСДМЦ).

Діти зі злоякісними солідними пухлинами (пухлини нирок, печінки, кістково-суглобової системи та м'яких тканин, пухлини головного мозку, ока, ЛОР-локалізації) отримують спеціалізоване хірургічне та хіміотерапевтичне лікування в хірургічному відділенні. Діти зі злоякісними хворобами крові (лейкози, лімфоми, лімфогранулематоз) отримують спеціалізоване хіміотерапевтичне лікування у відділенні онкогематології.

Як повідомили у ЗУСДМЦ, у 2018 році первинно діагностовано гемобластози у 31 дитини (у 2017 році – 34 дитини).

Загальна захворюваність на злоякісні захворювання системи крові дещо знизилась у порівнянні з попереднім роком та становить 6,4 на 100 тис. дитячого населення (в основному за рахунок зменшення захворюваності на гостру лімфолбастну лейкемію).

Усього зареєстровано 20 нових випадків гострої лейкемії (12 випадків лімфобластної, 8 випадків мієлоїдної лейкемії). Кількість первинних хворих на лімфоми залишилась незмінною в порівнянні з попереднім роком та становить 1,65 на 100 тис. дитячого населення.

За минулий рік зареєстровано 58 первинних онкологічних хворих (з них 46 – із Львівської області, 12 – з інших областей).

Серед виявлених нозологій у 2018 році переважають, як і в попередні роки, пухлини центральної нервової системи – майже половина від усіх первинних пухлин.

Усі пацієнти отримали спеціалізоване лікування (хірургія, хіміотерапія або променева терапія). Результати лікування відповідають очікуваним згідно затверджених стандартизованих протоколів лікування дітей з солідними новоутвореннями, тривалої ремісії досягнуто у 65% пацієнтів, що лікувались за останні п'ять років.

На обліку в консультативній поліклініці Комунального некомерційного підприємства "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" знаходиться понад 500 хворих до 18-ти років з солідними пухлинами в стадії ремісії.

Лікарі наголошують: батьки повинні знати, що дитячий рак – не вирок. Сучасна медицина в багатьох випадках здатна протистояти цій хворобі. Слід лише вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину.

Щороку рак діагностують у близько 140 тисяч українців. У світі кількість хворих щорічно зростає на 18 млн. Знизити цей показник можна. Достатньо дотримуватися простих правил.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні світ відзначає День онкохворої дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути