середа, 05 грудня 2018 23:28

Собака врятував хазяйці життя, внюхавши в неї рак

Автор: dailymail.co.uk
  Завдяки своєму чотирилапому  другу Стефані пішла на повторне обстеження, у результаті якого в неї виявили рак третьої стадії.
Завдяки своєму чотирилапому другу Стефані пішла на повторне обстеження, у результаті якого в неї виявили рак третьої стадії.
52-річній американці Стефані Херфел лікарі діагностували рак завдяки старанням її домашнього улюбленця — сибірського хаскі на кличку Сьєрра. Своєю поведінкою пес подавав хазяйці "знаки тривоги". Це спонукало жінку піти на обстеження, яке й дозволило поставити діагноз.

Спершу Стефані зверталась до гінеколога зі скаргами на біль у животі. Лікар запевнив, що цей дискомфорт викликає звичайна кіста. Призначив жінці знеболювальне й відправив додому. Після повернення хазяйки з лікарні Сьєрра почала дивно поводитися. Хаскі спонтанно підбігала до Стефані, нюхала низ її живота, після чого втікала в гардеробну й зверталася там калачиком. Пише відоме британське видання Dailymail.

Дивна поведінка улюбленця стурбувала Стефані. Через декілька тижнів жінка вирішила повторно відвідати лікаря. Цього разу гінеколог призначив аналіз крові й УЗД. Обстеження показали наявність у Стефані третьої стадії раку яєчників.

Жінці видалили матку й придатки, також провели видалення селезінки й курс хіміотерапії. Лікування спрацювало, однак через рік Сьєрра знову внюхала неладне. Як виявилося, стався рецидив. Після чергової хіміотерапії хвороба відступила, однак у 2016 ситуація повторилася. Й цього разу тривогу забила Сьєрра. Обстеження показало, що метастази поширилися на інші органи малого тазу й печінку. Урешті-решт Стефані все ж вдалося знову перемогти рак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли метод, який дозволяє виявити рак за 10 хвилин

"Я завдячую життям своєму собаці", — каже жінка.

Уже 2 роки, як у Стефані ремісія. Увесь цей час у межах клінічного випробування жінка щоденно приймає спеціальні хіміотерапевтичні препарати. Вони мають зменшити ризик рецидиву.

Також жінка регулярно ходить на перевірку до Центру раку. Коли повертається звідти додому, одразу перевдягається в інший одяг, адже запах раку змушує Сьєрру лютувати.

Собаки мають надзвичайно чутливий нюх. Завдяки йому вони здатні уловлювати запах "летючих органічних сполук", які вивільняються з організму людини на ранніх стадіях багатьох видів раку. Наукові дослідження показують, що собаки можуть відрізнити кров і фрагменти тканин хворої на рак яєчників жінки від біологічних матеріалів здорової. Також є докази, що чотирилапі здатні внюхати в сечі чоловіка рак простати, а у видихуваному людиною повітрі — рак легенів і молочних залоз. Попереджають про хворобу в таких випадках собаки по-різному. Можуть без причини лащитись, увесь час обнюхувати чи намагатися втішити, ніжно облизуючи руки або ноги.

Зараз ви читаєте новину «Собака врятував хазяйці життя, внюхавши в неї рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути