четвер, 24 січня 2019 14:03

Що загрожує батькам, які відмовляються вакцинувати дітей

Що загрожує батькам, які відмовляються вакцинувати дітей
Експерт розповів про відповідальність батьків за відмову від щеплень. Фото maximum.fm

Батьків, які відімовилися вакцинувати дітей від кору, можуть притянути до кримінальної відповідальності у випадку ускладнень або смерті від хвороби.

Про це Gazeta.ua розповіла Світлана Клочко, експерт із захисту прав дітей.

"Коли дорослі приймають рішення щодо вакцинацїї, повинні розуміти, що є їхні права, а є права дитини. Існує чітка схема, коли батьки можуть відмовитися від щеплень, а коли ні. Якщо у дитини є протипоказання, то на підставі результатів медичного огляду можна написати відмову. Але якщо такої довідки немає, батьки зобов'язані вакцинувати дітей. У 150 статті Сімейного кодексу вказано, що опікуни несуть відповідальність за дітей і повинні піклуватися про їхній фізичний і духовний стан. Тому, якщо порушили правила та норми, визначені з метою запобігання епідемічних захворювань і боротьби з ними, що призвело до тяжких наслідків чи смерті дитини, можуть бути покарані штрафом до 1700 грн, арештом до 6 місяців або обмеженням волі до 3 років. Про це вказано в статті 325 Кримінального кодексу України", - пояснює Клочко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятеро немовлят відразу після народження захворіли на кір

Експерт переконана, що кожна дитина має право на життя і батьки зобов'язані вжити усіх заходів, щоб зберегти її здоров'я.

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала список глобальних загроз людству 2019-го. У нього, зокрема, вперше потрапила відмова від щеплень. ВООЗ зазначає, що розширення охоплення вакцинацією дозволить уникнути до 1,5 млн передчасних смертей на рік.

Зараз ви читаєте новину «Що загрожує батькам, які відмовляються вакцинувати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути