пʼятниця, 18 січня 2019 08:28

Відмову від щеплень визнали глобальною загрозою людству

Відмову від щеплень визнали глобальною загрозою людству
Розширення охоплення вакцинацією дозволить уникнути до 1,5 млн передчасних смертей в рік. Фото:adm.abo.media

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала список глобальних загроз людству в 2019 році. У нього, зокрема, вперше потрапила відмова від щеплень.

ВОЗ зазначає, що розширення охоплення вакцинацією дозволить уникнути до 1,5 млн передчасних смертей в рік.

За даними ВООЗ, відмова від щеплень має різні причини, в тому числі відсутність доступу до сучасних вакцин і невпевненість в їх безпеки. Відзначається, що кількість випадків кору зросла на 30%, і це зростання частково обумовлено відмовою від щеплень. Через це багато країн, які були близькі до викорінення кору на своїй території, зіткнулися зі зростанням захворюваності, пише N + 1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна людина в Україні померла від кору

Американські вчені провели комп'ютерне моделювання в 2017 році, яке показало, що зниження охоплення дітей вакцинацією від кору в США на 5% приведе до триразового збільшення випадків цього захворювання. А також підвищення витрат на охорону здоров'я, тобто на $2,1 млн в рік.

У ВООЗ зазначили, що вакцинація є одним з найефективніших способів боротьби з хворобами і вже рятує від передчасної смерті 2-3 млн осіб на рік.

Крім відмови від щеплень, до списку глобальних загроз увійшли забруднення повітря (головна за версією ВООЗ загроза) і зміна клімату, неінфекційні захворювання на зразок діабету і раку, нова пандемія грипу, важкі умови життя із-за конфліктів та екологічних криз, стійкість до антибіотиків, лихоманка Ебола та інші небезпечні інфекційні захворювання, слабкі системи первинної медико-санітарної допомоги, лихоманка денге і ВІЛ.

В Україні уже 2 роки триває спалах кору. З 28 грудня 2018-го по 3 січня 2019-го на кір в Україні захворіли понад 2 тис. людей, упродовж цього періоду померла 2-річна дитина, - написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона назвала хибні твердження про вакцинацію від кору.

Зараз ви читаєте новину «Відмову від щеплень визнали глобальною загрозою людству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути