субота, 05 серпня 2017 02:24

Що їсти під час спеки: поради фітотерапевта

Що їсти під час спеки: поради фітотерапевта
У спеку краще їсти лише овочі та фрукти. Фото: promin.cv.ua

У спеку краще їсти лише овочі та фрукти. Небезпечно вживати охолоджені напої та продукти тваринного походження.

Про це говорить фітотерапевт Борис Скачко, повідомляє unian.ua.

"Їжте, в основному, овочі та фрукти: і сирі, і термічно оброблені. Усі білкові продукти виключаються. Якщо спека впаде до 30 градусів тепла, тоді припустимі біле м'ясо і біла риба. Білок підвищує обмін речовин на 40%. Це сильно розігріває організм і збільшує потребу в охолодженні. А охолоджуватися людина може одним способом — коли вода, випаровуючись через шкіру, виносить з собою багато калорій. Але при температурі довкілля +33 і вище, температура повітря і тіла практично зрівнюється, і людина вже не може, випаровуючи воду, охолоджуватися".

Зі слів експерта, білок можна замінити на кисломолочні продукти. Також варто уникати продуктів, які містять йод, такі як морська капуста або йодована сіль. Оскільки йод зменшує коефіцієнт корисної дії розщеплення спожитого.

"На всі адаптогени, стимулятори накласти заборону: женьшень, лимонник, радіола, заманиха. Вони через гормони надниркові залози підвищують температуру тіла. Продукти з кофеїном теж слід виключити".

Також зверніть увагу на кількість випитої води. Скачко радить вживати мінімум 5% рідини від маси тіла в день, а при температурі за 30 градусів — ще більше. Якщо води в організмі мало, ниркам вона не дістається, йде перегрів організму і піднімається температура тіла. Може трапитися тепловий удар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білкові дієти за місяць "садять" нирки

"Про воду з холодильника краще забути. Трахея складається з хрящових кілець на три чверті, а задня чверть - м'яка тканина. У цьому місці до трахеї прилягає стравохід. Коли ми випиваємо холодної води, стравохід охолоджується, і охолоджується трахея. Знижується імунітет, і людина, як мінімум, заробляє трахеїт, а як максимум — пневмонію. Комусь при низькому імунітеті вистачає одноразового прийому холодного напою, комусь треба попити кілька днів, але система все одно зреагує. Адже нас цікавить не розбавити тепло всередині, а вивести його з організму".

Від морозива теж варто відмовитися, адже воно провокує вживання рідини разом з ним. Воно не виконує функцію охолодження, лише відкладається на тілі.

Влітку експрес дієти є популярними як ніколи. Багато хто на них сідає, щоб ефектно виглядати у відпустці або просто, щоб комфортно себе відчувати у відкритому одязі. Завдяки одній з цих трьох дієт, можна за кілька днів позбутися зайвих кілограмів.

Зараз ви читаєте новину «Що їсти під час спеки: поради фітотерапевта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути