середа, 19 січня 2022 04:37

Сильніше за хворобу Альцгеймера: вчені дослідили вплив Covid-19 на мозок

Сильніше за хворобу Альцгеймера: вчені дослідили вплив Covid-19 на мозок
Провели декілька досліджень, у яких вивчався можливий зв'язок між коронавірусом і хворобою Альцгеймера. Фото: pixabay.com

Коронавірусна інфекція може призвести до більшого пошкодження мозку у людей похилого віку, ніж хвороба Альцгеймера.

Найбільше ризикують інфіковані з тяжкою стадією захворювання і люди, які потребують госпіталізації, свідчить звіт Асоціації з боротьби з хворобою Альцгеймера.

"Було проаналізовано дані Медичної школи Гроссмана Нью-Йоркського університету з березня по травень 2020-го. Симптоми розладу пам'яті та психічних функцій можуть залишатися у пацієнтів тривалий час. Виявили 251 літнього пацієнта з ураженням мозку, у яких не було зниження когнітивних функцій або деменції до госпіталізації через Covid-19", - йдеться у повідомленні.

Фахівці виявили, що протягом короткострокового періоду після їхнього інфікування сім маркерів пошкодження головного мозку були помітно вищими, ніж у пацієнтів без Covid-19, але з хворобою Альцгеймера. Особи, які померли від коронавірусу в лікарні, мали вищий рівень даних показників, ніж у тих, кого виписали й відправили додому.

"У пацієнтів, госпіталізованих із Covid-19, і особливо у тих, у кого спостерігалися неврологічні симптоми під час гострої інфекції, рівні маркерів ушкодження головного мозку були вищими, ніж у людей із хворобою Альцгеймера", – заявила професорка кафедри неврології Медичної школи та провідна авторка дослідження Дженніфер Фронтера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали симптоми, які найчастіше спостерігають у хворих на Omicron

Із моменту появи Covid-19 вчені провели декілька досліджень, у яких вивчався можливий зв'язок між коронавірусом і хворобою Альцгеймера.

У 2021 році вчені з UT Health у Сан-Антоніо протягом року спостерігали за Covid-пацієнтами із тривалими неврологічними симптомами та встановили, що молодші пацієнти частіше при зараженні коронавірусом страждали від тривоги та депресії. Водночас у пацієнтів літнього віку симптоматика була схожою на початок хвороби Альцгеймера.

18 січня в Україні оновили карантинні зони. Івано-Франківська, Рівненська, Сумська й Чернівецька області тепер перебувають у помаранчевій зоні епіднебезпеки. Решта регіонів - на жовтому рівні.

8558 нових випадків Covid-19 виявили в Україні станом на 18 січня. Це на 3486 більше, ніж за попередню добу. Серед них захворіли 811 дітей і 304 медпрацівники. Також за минулу добу до лікарень потрапили 1125 пацієнтів, 188 - померли. Одужали - 5761 людина.

Зараз ви читаєте новину «Сильніше за хворобу Альцгеймера: вчені дослідили вплив Covid-19 на мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути