середа, 27 березня 2019 06:30

Розповіли, як вчасно врятувати нирки

Розповіли, як вчасно врятувати нирки
День нефролога: перші ознаки збоїв у нирках Фото: simya.com.ua

27 березня відзначають День нефролога. Він займається діагностуванням, лікуванням і профілактикою захворювань нирок. Вони є основним органом виділення. Нирки очищають організм від шлаків і відпрацьованих речовин, виводять токсини, шкідливі метали та багато іншого.

Кожен з цих органів складається з 1 млн фільтруючих елементів. Важать вони 120- 200 г і за добу фільтрують 2000 л крові.

Цікавий рекорд встановив індійський хірург Ашиш Патил, видаливши з нирок пацієнтів 170 тис. каменів. Операція зайняла 4 години, яка повернула пацієнта до звичного способу життя.

Найпоширенішою причиною виникнення захворювань є розвиток небезпечних мікроорганізмів, що відбувається при порушенні обміну речовин, переохолодження організму, стресові ситуації, випадкові статеві зв'язки та ослаблення імунітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найправдивіший симптом проблем із нирками

Ознаки порушення роботи нирок:

1. Прискорене сечовипускання, припинення виділення сечі, скорочення добового виділення сечі або збільшення добового об`єму сечі. Також можлива зміна забарвлення сечі - поява каламуті або домішок крові.

2. Набряки рук, ніг та під очима, які ще називають мішками під очима. Щоб перевірити, чи є набряки, натисніть на шкіру пальцем і різко приберіть його. Якщо поглиблення довго не повертається у вихідне положення, то значить у вас набряк.

3. До загальних симптомів, що присутні при захворюваннях нирок, можна віднести підвищення температури тіла й артеріального тиску, загальну слабкість, підвищену стомлюваність, втрату апетиту, схуднення, головний біль, спрагу, сухість шкіри і ротової порожнини.

Щоб зберегти нирки здоровими, треба зменшити вживання солі та не захоплюватися солодкими і підфарбованими газованими напоями. Ці добавки не засвоюються й не використовуються організмом. Тільки перевантажують нирки.

Структура сплавів, з яких виготовляється посуд, різна, і він впливає на якість їжі.

В ідеалі посуд повинен бути хімічно неактивним, нейтральним, щоб не змінювався смак продуктів, і щоб у них не виділялися різні речовини

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як вчасно врятувати нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути