середа, 25 жовтня 2017 15:56

Розповіли про особливості нового грипу і захист від нього

Розповіли про особливості нового грипу і захист від нього
Вакцинація – найнадійніший спосіб захисту від грипу Фото: actionlife.org

В Україні в епідеміологічному сезоні 2017-2018 буде поширюватися три штами грипу – "Гонконг", "Брісбен" і "Мічиган". У Міністерстві охорони здоров'я України попереджають українців про велику епідемію. Планується, що через низький відсоток вакцинації населення та погіршення соціально-економічної ситуації на 14% збільшиться кількість хворих на грип.

Про загрози епідемії грипу розповів доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб НАМПО Федір Лапій.

"Будь-який вірус грипу, "Мічиган" чи інші, небезпечний, особливо для певних груп населення – дітей до 3 років, вагітних, старших 65 років та пацієнтів з хронічними хворобами, надмірною вагою, хворих на діабет та людей, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

У "Мічигана" малий інкубаційний період – один-два дні від зараження – і дуже швидкий перебіг хвороби. Особливо небезпечним є те, що вірус викликає ускладнення, відтак може спровокувати пневмонію, серозний менінгіт, енцефаліт.

Ознаки захворювання подібні до звичайного грипу: ломота в тілі, головний біль, сонливість, зниження чи відсутність апетиту, сухий кашель, підвищене потовиділення, підвищення температури тіла до 38,8 - 40°С, сухість слизових оболонок.

Краще за все захищає відстань від хворого, не контактуєте – не інфікуєтесь. Якщо не вдається самоізолюватися в суспільстві, то вакцинація – найнадійніший спосіб",– пояснив Федір Лапій.

В Україні зареєстровані вакцини від 5 виробників: "Ваксігрип" (Франція), "Флюарикс" (Бельгія) та "Інфлувак" (Голландія). Ще – китайська та південнокорейська. Будь-яка вакцина для північної півкулі є за своїм складом однаковою. Якщо на вакцині написано "сезон 2017-2018 рік для північної півкулі" – вона за своїм штамовим складом відповідає рекомендаціям ВОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли в Україну прийде епідемія грипу

Купити вакцину можна тільки за рецептом. Про її вартість точних даних немає. Минулого року одна доза коштувала від 100 до 170 грн. Для порівняння, за інформацією медиків, вартість лікування від грипу без ускладнень минулого року становила 400-500 грн, а з ускладненнями, коли потрібно було вдаватися до антибіотиків – близько 1000 грн.

Для профілактики грипу старайтеся часто мити руки – це допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі. І лише чистими руками торкайтесь обличчя, інакше ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

Регулярно провітрюйте приміщення, очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або у навчальних закладах.

Будьте фізично активними, уникайте стресу, спіть достатню кількість годин, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про особливості нового грипу і захист від нього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути