вівторок, 05 травня 2020 06:30

Розкрили секрет, що використовували в роботі перші акушерки

Розкрили секрет, що використовували в роботі перші акушерки
Заклинання в медицині: чим користувалися перші акушерки. Фото: tv5.zp.ua

5 травня відзначають Міжнародний день акушера з 1987 року. Тоді в Нідерландах його запропонувала Міжнародна асоціація акушерок. Статус офіційного свята цей день набув лише 1992 року. Сьогодні його відзначають у 50 країнах.

Акушерки відповідальні за здоров'я, життя і самопочуття відразу двох осіб - породіллі і немовляти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд скасував вирок акушеру, який дозволив померти немовляті

Акушерство є однією з найстаріших галузей медицини. Як наука виникло у Франції, коли у XIII ст. відкрили палату для породіль.

Перші поодинокі акушери в Україні з'явилися в кінці XVIII століття . Тоді ж працювали перші українці-гінекологи, що навчалися у Західній Європі.

У 80-х по великих містах України постали наукові товариства лікарів жіночих хвороб та акушерські школи. Особливо відомі стали як центри акушерської науки клініка про Київському університеті, де працювали Т. Рейн, О. Муратов, М. Толочинов, і харківська клініка професора Івана Лазаревича, який заснував у Харкові повивальний університет.

В Україні першими лікарями були знахарі-відуни і кудесники, в яких лікування йшло поруч із закляттями та замовляннями. Це також стосується й акушерів.

Лікарське знання стало "книжним", коли Україна увійшла в тісні зв'язки з Візантією. З'явилися вчені лічителі. Першу лікарню було засновано за княгині Ольги при Києво-Печерському монастирі.

Чоловікам - працівникам медичної галузі в офіційних документах більше не вказуватимуть "сестра-господиня", "головна медична сестра" чи "акушерка". До трудової книжки й трудового договору їхні посади записуватимуть у чоловічому роді: брат медичний, акушер, санітар тощо.

Нові назви професій Міністерство охорони здоров'я України вже затвердило.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили секрет, що використовували в роботі перші акушерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути