четвер, 27 квітня 2023 17:00

Протезування за кордоном: куди звертатися і хто оплачує лікування військових

Фонд Future for Ukraine разом із партнерами започаткував ініціативу з протезування та реабілітації військових за кордоном. Працює з провідним Медичним центром ортопедії та протезування (МСОР) у США.

Автор: facebook.com/FutureForUkraine
  Фонд Future for Ukraine збирає кошти на реабілітацію та протезування за кордоном військових, які отримали важкі поранення
Фонд Future for Ukraine збирає кошти на реабілітацію та протезування за кордоном військових, які отримали важкі поранення

Його власник Майкл Коркоран відкрив 11 клінік у всьому світі. Центр є офіційним партнером Міністерства оборони США і забезпечує протезами військових протягом 17 років.

"Майкл Коркоран сам є протезистом. Встановив понад 2 тисячі протезів. Наприклад, зробив їх Темі Дакворт, сенаторці штату Іллінойс. Вона 36-річною втратила дві ноги в Іраку. Служила там пілоткою гелікоптера", - говорить Олена Ніколаєнко, голова Ради FFU Польща, волонтерка-кураторка зі стратегії та розвитку FFU Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватна медицина під час війни: безоплатна допомога пораненим та послуги для переселенців

За її словами, приклад Темі Дакворт показує, що з функціональним протезом та при гідній реабілітації можливе повноцінне життя.

"Темі вийшла заміж, народила двох дітей, а згодом стала сенатором. Від листопада ми підняли на ноги вже вісьмох військових. Вони проходили протезування й лікування у США і на Мальті. Зараз наша мета – допомогти пацієнту, в якого немає навіть частини тазової кістки. Лікарі сказали, що він більше не зможе ходити. А наш партнер Майкл Коркоран на це відповів: "Привозьте – будемо робити", – коментує Олена Ніколаєнко.

Фонд відправляє військових на лікування завдяки донорам і партнерам. Найбільший внесок зробив сам Майкл Коркоран - він покрив витрати на протези та допоміжні медичні матеріали на суму близько $500 тис.

"Середня сума, яку донатять українці – приблизно тисяча гривень. До зборів долучаються люди з усього світу. Також дуже багато донатять українські діаспори з різних країн. Досить активно нас підтримує Америка. Найкраща просвітницька акція – коли ми демонструємо, як пацієнт, якому лікарі пророкували, що він не зможе більше ходити, починає це робити на протезах", - додає Олена Ніколаєнко.

Детальніше читайте у спецпроєкті "Післявоєнна реконструкція".

Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроєкти щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій. Один із законопроєктів передбачає, що ВЛК можуть створювати не тільки при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і закладах охорони здоров'я сектору безпеки та оборони, а при державних і комунальних закладах охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Протезування за кордоном: куди звертатися і хто оплачує лікування військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути