вівторок, 16 травня 2017 18:55

Перебування на грудях матері лікує недоношених дітей
4

Метод кенгуру допомагає в розвитку малюків
Фото: MamaExpert
Метод кенгуру допомагає в розвитку малюків
Метод кенгуру допомагає в розвитку малюків
Метод кенгуру допомагає в розвитку малюків

Захистити недоношену дитину від ушкоджень мозку, порушення дихання та неврологічних проблем допоможе застосування методу кенгуру. Це коли мати поміщає дитину у пов'язку та притуляє до грудей. Про ефективність лікування близькістю розповіла Gazeta.ua доктор медичних наук, лікар-неонатолог "Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України" Тетяна Куріліна.

"Дитина, яка перебуває на мамі, потрапляє в умови, близькі до внутрішньоутробного розвитку. На неї не впливають подразники, як тоді, коли перебуває у кюветі для недоношених малюків. Немає яскравого світла, вібрації, голосного шуму та перепадів температури. Зменшується потреба у медикаментах та скорочується час перебування у стаціонарі", - каже лікар.

Для матері прикладання дитини до грудей також діє терапевтично. Бо тоді краще прибуває молоко, є чим годувати немовля.

"Зараз в Україні існує законодавство, яке дозволяє вільний доступ матері до дитини, коли та перебуває у кюветі. Завдяки цьому мама не мусить ходити ридати під дверима, переживати стрес, втрачати молоко. Мами взагалі чарівні створіння. Вони вловлюють, спить чи ні дитина на грудях, можуть регулювати власну температуру, щоб вона була комфортна для дитини", - каже лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діагностуватимуть недоношених немовлят

Застосування методу кенгуру не розповсюджене в українських пологових будинках, проте Куріліна рекомендує його поширювати. За прикладом Швеції та Голандії, де це практикують чи не в кожному пологовому будинку.

"Впровадження методу кенгуру вимагає додаткової уваги медичного персоналу - бо має бути хтось, хто розкаже матері, як користуватися пов'язкою, буде її супроводжувати, коли візьме з кювету дитину. Водночас це не потребує багато обладнання - досить поставити зручний стілець. У нас відділенні неонатології жінки приходять на одну-дві години, прикладають дитину до грудей, залишають. Це на користь малюкам", - розказала неонатолог.

Коли мати з дитиною повертається з медичної установи додому, допомогти з застосуванням методу можуть близькі - батько чи бабуся.

"Це має бути людина, голос якої дитина чула, коли була у лоні матері. Жінка може після пологів потребувати відпочити, банально вийти в душ, подбати про себе. В цей час батько може покласти собі на груди малюка та зігрівати своїм тілом", - каже лікар.

Фотографи зробили незвичайні фото для нагороди "Знімок року", що присуджується щорічно австралійським інститутом професійних фотографій. На них показані відверті моменти зустрічі матері та малюка за кілька секунд після пологів.

Зараз ви читаєте новину «Перебування на грудях матері лікує недоношених дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути