пʼятниця, 08 жовтня 2021 09:48

Знадобиться третя доза: Covid-вакцина Pfizer втрачає ефективність

Знадобиться третя доза: Covid-вакцина Pfizer втрачає ефективність
Кількість антитіл у вакцинованих починала падати вже через 30 днів після другого щеплення. Фото: Reuters

Імунітет після щеплення Covid-вакциною Pfizer-BioNTech послаблюється вже через місяць.

Навіть за умови повної імунізації, свідчать результати дослідження міжнародної групи вчених, пише New England Journal of Medicine.

"Вчені проаналізували дані про стан організму після отримання другої дози вакцини Pfizer-BioNTech у майже 5 тисяч ізраїльських медиків. Рівень антитіл вимірювали принаймні один раз для усіх учасників та двічі — у половини. Дослідження тривало з 19 грудня 2020 року по 9 липня 2021-го", - йдеться в публікації.

Кількість антитіл у вакцинованих починала падати вже за 30 днів після щеплення другою дозою. Спочатку різкими темпами, а згодом більш помірними. Водночас чоловіки виявилися менш захищеними від повторного інфікування, ніж жінки. Пікова кількість антитіл в учасників спостерігалася з четвертого по 30 день після вакцинації двома дозами. Але вже за пів року їхній рівень зменшився на 38-42%.

США, ймовірно, ухвалить рішення про бустерні дози слідом за Ізраїлем, вважає професорка Ґіві Регев-Йочай.

Висновки вчених підтверджують результати дослідження Катару, під час якого проаналізували ефективність вакцини Pfizer-BioNTech. За його результатами, захист від коронавірусу знизився з 77,5% протягом семи місяців після другої дози до 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антивакцинатори розіслали фейк від імені українського медуніверситету

Фармацевтичні компанії Pfizer і BioNTech направили в управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США запит на застосування своєї Covid-вакцини для дітей від п'яти років.

Водночас людям з ослабленим імунітетом рекомендують бустерні дози Covid-вакцинами Pfizer і Moderna. Третю дозу препаратів можна вводити через 28 днів після другої. Водночас немає прямих доказів, що здатність виробляти антитіла в цих пацієнтів захищає від Covid-19. Очікують, що бустерна доза підвищить захист принаймні в деяких пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Знадобиться третя доза: Covid-вакцина Pfizer втрачає ефективність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути