понеділок, 12 вересня 2016 17:05

Похід у спортзал не позбавляє психічних розладів — психотерапевт

Похід у спортзал не позбавляє психічних розладів — психотерапевт
Фото: .dmdonskoy.ru

Якщо людина потерпає від психічних розладів, похід у спортзал чи заняття різного роду фітнесом не позбавить її проблем. Людині лише на деякий час вдасться менш болісно відчувати наслідки ураженої психіки. Розповідає Леонід Юнда, керівник відділення психотерапії і медичної психології ТМО "Психіатрія" у Києві.

Психотерапевт порівнює заняття спортом при наявності проблем з психікою з ліками проти симптоматики грипу — які за годину позбавляють нежиттю чи кашлю, але не виліковують інфекційну недугу. Людина, яка іде до спортзалу, почуває себе краще, проте і далі потребує допомоги психотерапевта — каже Юнда.

"Зміна способу життя дуже важлива — якщо людина зайнята сидячою працею, їй пасують фізичні навантаження для балансу та зниження ризику перевтоми психіки. Все, чим ви займаєтесь для себе і свого здоров'я – це корисно. Чи це біг, чи ходьба, чи спортзал. Бо під час вправ у м'язах виробляються стимулювальні речовини — прості ендорфіни, які дають нам почуття бадьорості, впевненості. Але якщо виникає проблема дистресу або проблема тривожності, або проблема психосоматична, то лише одними фізичними навантаженнями, вправами, позбутися цього неможливо. Необхідно працювати з психотерапевтом, і отримувати комплексне психотерапевтичне, і медикаментозне лікування", - говорить психотерапевт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрес і осінні віруси - причини загострення хронічних недуг

Передовсім, по лікування до психотерапевта лікар радить іти людям, які страждають від апатії, безсоння, тривожних станів, нав'язливих страхів які з'явилися після надмірного навантаження на роботі або сильних стресів, спричинених важкими життєвими обставинами. Людям, які багато часу і сил віддають роботі, лікар рекомендує пильнувати повноцінний відпочинок та обов'язковий сон уночі.

"У молодому віці діє рекомпенсація — наприклад, студент працював до ранку, тоді вдень трошки поспав і знову прекрасно себе почуває. Проте з часом це перестає працювати. Людина виснажується. Відбувається не компенсація, а декомпенсація. І не припустимо продовжувати працювати у нічні зміни, недовідновлюватися. Повинен бути цикл — вночі спати, вдень бути активним. Режим праці та відпочинку повинен мати повне відновлення або відновлення з надлишком", - каже психотерапевт Леонід Юнда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холодний душ зранку захищає від радіації

Відновити психоемоційний фон після виснажливої праці допомагає сприятлива атмосфера у родині та заняття улюбленими справами, які приносять задоволення якістю життя, каже лікар.

Зараз ви читаєте новину «Похід у спортзал не позбавляє психічних розладів — психотерапевт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути