Наприкінці червня в Україні достигає шовковиця. Ця ягода має не лише приємний смак та аромат, але й корисна для здоров'я.
За складом чорна та червона шовковиця схожі на червоне вино і каву - ягоди теж багаті на поліфеноли. Ці сполуки потрібні для здоров'я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами.
Шовковиця покращує ліпідний профіль крові (нормалізує рівень холестерину в крові. - Gazeta.ua) та зменшує ймовірність атеросклерозу.
Ягода містить багато калію, який зміцнює серцево-судинної системи і позитивно впливає на кровотворення. А завдяки наявності фосфору і магнію, регулярне вживання шовковиці допоможе зняти нервову напругу, впоратися зі стресами, підніме настрій і прожене безсоння.
Шовковиця багата на розчинну і нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко.Це особливо цінно для для тих, хто лдить солодке - так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі і віддячать синтезом вітаміну В1.
Завдяки регулярному вживанню ягід без додавання цукру, можна покращити обмін речовин та зменшити вагу. Шовковицю рекомендують вживати при ожирінні і цукровому діабеті. Ще плоди мають сечогінну і жовчогінну дію, допомагають впоратися з набряками.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вживати полуницю з користю для здоров'я
Дослідники виявили в шовковиці сполуки, які захищають нейрони від ішемічного стресу і мають певну протипухлинну дію. Водночас, зазначається, що ягоди шовковиці не можна назвати ліками проти раку.
Серед незвичайних властивостей шовковиці є те, що в стиглому вигляді вони мають проносний ефект і допомагають налагодити роботу кишківника при запорах, а ось у незрілому вигляді вони стануть у пригоді тим, хто страждає на діарею. Незрілі плоди також допоможуть подолати печію.
Ще корисна шовковиця і тим, у кого є шкірні проблеми - речовини, які є в цих плодах, прискорюють регенерацію тканин.
Соком шовковиці, розведеним навпіл водою, можна полоскати рот та горло при стоматитах, пародонтозах та ангінах. Вживання 100 мл чистого соку кожні 2-3 години допомагає знизити температуру при перших симптомах простуди.
Споживання жмені шовковиці в день допомагає зміцнити імунітет, захищає від авітамінозу.
Літо багате на різні фрукти-ягоди: малину, смородину, суницю, шовковицю, вишні. Вони є невичерпним джерелом вітамінів. Тож поки триває сезон, "налягайте" на цю корисну смакоту.
За день можна з'їдати до півкілограма свіжих ягід. Вони корисні всім. Головне, щоб були стиглі й чисті, рекомендує дієтолог Олена Джуг.
Коментарі